Франція та Іспанія підписали велику угоду про співпрацю - третю такого масштабу для Парижа

П'ятниця, 20 січня 2023, 09:24

Франція та Іспанія підписали велику угоду про двосторонню співпрацю, що стала третьою для Парижа угодою подібних масштабів.

Про це повідомляє Le Figaro, пише "Європейська правда". 

19 січня президент Франції Еммануель Макрон та прем’єр Іспанії Педро Санчес підписали документ у Барселоні. Угода передбачає посилення двосторонньої співпраці у питаннях енергетики, можливостей для молоді, оборони та міграції.  

Це третя подібна угода для Франції - після договору з Німеччиною у 1963 році й Італією у 2021 році. Іспанія має схожу угоду лише з Португалією. 

Підписання угоди відбулося через кілька місяців після того, як Париж і Мадрид поклали край принциповим розбіжностям, зокрема, відмовилися від проєкту газопроводу Midcat, який не подобався Франції, і натомість вирішили будувати "зелений" трубопровід для водню від Барселони до Марселя, що отримає назву H2Med.

Педро Санчес обрав місцем зустрічі Барселону і для того, щоби підкреслити стратегічну вагу цього проєкту, і продемонструвати, що ситуація у Каталонії заспокоїлася. Втім, каталонці у день саміту організували багатотисячний мітинг протесту. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: