Топкандидат у президенти: Чехія не надсилатиме солдатів у Балтію і Польщу у разі нападу РФ

Понеділок, 23 січня 2023, 08:56

Андрей Бабіш, який змагатиметься у другому турі за посаду президента Чехії,  заявив, що не відправив би чеських військових захищати Балтію і Польщу у разі нападу Росії, а згодом уточнив, що не мав на увазі ігнорування ст. 5 Північноатлантичного договору.

Про це повідомляє iROZHLAS, пише "Європейська правда". 

У дебатах на телебаченні його запитали, чи має Чехія виконувати свої союзницькі зобов’язання та відправляти війська на захист союзників, якби Росія напала, наприклад, на балтійські держави чи Польщу.

"Ні, звісно ні. Думаю, нам потрібно говорити про мир. Як кажу про це суто теоретично. Я хочу миру, я не хочу війни. У жодному разі я не міг би відправляти наших дітей і дітей наших жінок на війну. Ми маємо запобігати війні", - заявив Бабіш.  

Пізніше Бабіш уточнив свою відповідь у Twitter. "Я переконаний, що до цього не дійде, я не хочу такого допускати... Але якби напад реально стався, звісно, я би дотримувався зобов’язань за ст. 5. Про це немає мови", - написав Андрей Бабіш. 

Втім, при цьому він не сказав, що все ж погодився би допомогти союзникам у тому числі участю чеських військ. Стаття 5 Північноатлантичного договору не визначає конкретних зобов’язань щодо допомоги. 

Другий тур виборів, у якому Бабіш буде змагатися з ексгенералом НАТО Петром Павелом, відбудеться 27-28 січня.

Про те, хто має шанси стати новим президентом і що це означає для відносин Чехії із ЄС та Україною, читайте у статті Чехія постала проти проросійського реваншу: що показав перший тур виборів президента. Також рекомендуємо до перегляду відеоблог про ці президентські вибори.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.