Трьох українок обрали до керівних органів ПАРЄ

Понеділок, 23 січня 2023, 16:43

У 2023 році відразу три представниці України обійняли посади у Парламентській асамблеї Ради Європи, які дають критичний вплив на розробку та ухвалення ключових рішень ПАРЄ.

Про це повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди".

У понеділок на засіданні кількох комітетів асамблеї були обрані їхні керівники. Глава української делегації Марія Мезенцева, що є також віцепрезиденткою групи Європейської народної партії, стала главою комітету з питань рівності та недискримінації, обійнявши цю посаду за пропозицією своєю групи, ЄНП.

Одночасно Євгенія Кравчук стала головою комітету з питань культури, науки, освіти та медіа – її делегувала на цю посаду група лібералів, ALDE.

Крім того, віцепрезиденткою ПАРЄ від України (це посада, що призначається без виборів, ротаційно за квотами держав-членів Ради Європи) стала Олена Хоменко. Всі три представниці ВР входять до фракції "Слуга народу".

Важливість цих посад визначається тим, що голови комітетів та віцепрезиденти входять до Бюро асамблеї – головного керівного органу, що діє за межами сесії і визначає, зокрема, пропозиції до порядку денного асамблеї тощо. Минулого року Україна не мала своїх представників у Бюро і мала покладатися на партнерів із дружніх країн.

Як повідомлялося, не всі вибори були переможними для України. У понеділок український кандидат розгромно програв вибори президента ПАРЄ. Президентом ПАРЄ натомість був переобраний Тіні Кокс. Його інтерв’ю від квітня 2022 року читайте у публікації "Президент ПАРЄ: В Україні кажуть, що я проросійський, але у мене інша позиція".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.