Угорщина не підтримає санкції проти російської атомної енергетики

Понеділок, 23 січня 2023, 16:49

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не може підтримати будь-які санкції ЄС, спрямовані проти атомної енергетики Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання Hirado.

Сійярто повідомив, що вже стало зрозуміло, що ЄС вже працює над 10-м пакетом санкцій, за який проголосувала переважна більшість країн-членів.

За словами міністра, його український колега вимагав, щоб під санкції потрапила російська атомна енергетика.

Він своєю чергою нагадав, що в Угорщині на атомну електростанцію "Пакш" припадає близько половини виробництва електроенергії.

За його словами, уряд підписав контракти на будівництво нової атомної електростанції 9 років тому, і енергопостачання країни не гарантоване без будівництва "Пакш-2" в майбутньому.

"Угорщина не підтримає жодних санкційних заходів, які впливають на ядерну енергетику", - сказав Сійярто і підкреслив, що у питанні енергозабезпечення країни не існує компромісів.

Міністр сказав, що звернувся до Європейської Комісії з проханням, що якщо буде зроблена пропозиція щодо санкцій, то вона не повинна впливати на атомну енергетику. Сійярто сказав, що угорська сторона може навіть запропонувати власний план санкцій у другій половині тижня.

Водночас він заявив, що санкції завдають більше шкоди ЄС, ніж Росії.

Нагадаємо, глава МЗС Дмитро Кулеба заявив на засіданні Ради ЄС, що до десятого санкційного пакета мають увійти потужні санкції проти російської індустрії ракет і безпілотників, закриття всіх шляхів обходу вже введених обмежень, нові персональні санкції та санкції проти енергетики, банківської сфери, медіа та телекомунікацій, металургії та інших сфер. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.