У Держдумі РФ пригрозили Молдові руйнуванням державності у разі вступу до НАТО

Вівторок, 24 січня 2023, 13:01

У російській Держдумі заявили, що вступ Молдови до НАТО може призвести до руйнування державності цієї країни.

Як пише "Європейська правда", про це заявив "Ведомостям" голова комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язку зі співвітчизниками Леонід Калашников.

"Якщо Молдова хотіла б зруйнувати власну державу, то це найкращий спосіб <...>. Якщо вони думають, що вони, як Фінляндія чи Швеція, під шумок, швиденько, користуючись ситуацією, можуть вступити в НАТО і нічого їм за це у власній країні не буде, то вони повинні згадати про інше. Про те, що у Фінляндії дві державні мови і там поважають народи, які населяють країну. А в них є Гагаузія <...> і Придністров'я, населене російськомовним населенням і яке свою волю давно, на початку 1990-х, висловило", - зазначив він.

Калашников підкреслив, що ставлення Росії до можливого вступу Молдови до НАТО буде негативним, оскільки це "загроза безпеці" РФ.

"Одна справа - заява, а інша справа - коли країна входить [у військовий альянс]. Зазвичай ми реагуємо на дії, які зроблені. Молдова останнім часом засмучує нас низкою своїх рішень", - сказала перший заступник голови комітету Держдуми з міжнародних справ Свєтлана Журова.

Нагадаємо, за словами молдовської президентки Маї Санду, в уряді на тлі повномасштабної війни в Україні обговорюють можливість відійти від нейтрального статусу та вступити до "більшого альянсу".

Санду наголосила, що зміцнення Кишиневом власної оборони, всупереч твердженням Росії, не є провокаціями – зокрема й проти невизнаного "Придністров’я".

Молдова не є членом НАТО, але співпрацює з Альянсом, зокрема шляхом участі в миротворчих силах у частково визнаному Косово. Крім того, у грудні представник країни вперше взяв участь у грудневому засіданні НАТО в Бухаресті.

Зазначимо, що наразі більшість громадян Молдови висловилися б проти вступу республіки до НАТО на референдумі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.