ЗМІ: США просять Ізраїль передати для України ракети для ППО Hawk

Середа, 25 січня 2023, 18:22

Адміністрація президента США Джо Байдена звернулася до Ізраїлю з проханням надати старі зенітні ракети для комплексів Hawk, щоб їх можна було передати Україні.

Як пише "Європейська правда", про це виданню Axios повідомили три ізраїльські та американські посадовці.

За даними джерел, Пентагон зв'язався з міністерством оборони Ізраїлю два тижні тому й звернувся з проханням щодо систем Hawk. США звернулись із аналогічними запитами до ще кількох країн, які мають ці системи на озброєнні або на зберіганні.

Ізраїльські співрозмовники Axios стверджують, що очільник Міноборони Дрор Шалом у відповідь заявив, що в політиці Ізраїлю щодо відмови від надання Україні систем озброєнь немає ніяких змін. Крім того, ППО Hawk, які перебувають на зберіганні в Ізраїлі, начебто застарілі й уже не можуть використовуватись.

Водночас джерела додали: хоча пускові установки Hawk і справді можуть бути вже непридатними, ракети-перехоплювачі ще можна відремонтувати. Наразі, за неофіційною інформацією, в Ізраїлі на зберіганні перебувають близько 10 батарей ППО Hawk і сотні перехоплювачів.

Ізраїль передасть Україні технології розумного оповіщення про ракети та дрони

Як зазначає Axios, Ізраїль придбав системи Hawk у США в 1960-х роках для захисту від єгипетських і сирійських авіаударів. Тоді вони були передовою технологією, та в останні роки Ізраїль перейшов на інші системи, зокрема американські ЗРК Patriot і власні – як-то "Залізний купол" і "Стріла".

Досі Ізраїль відхиляв більшість запитів США та України про надання Києву передових оборонних озброєнь через побоювання, що такий крок може створити напруженість у відносинах з Росією і зашкодити інтересам у сфері безпеки в Сирії.

Як відомо, від самого початку повномасштабної війни РФ проти України Ізраїль зайняв позицію, відмінну від більшості демократій. Ізраїль обмежується наданням Україні гуманітарної допомоги, не тільки щоразу відмовляючи Києву у військовій допомозі, а й не допускаючи передачу третіми країнами зброї, що містить ізраїльські комплектуючі.

Про те, чи можлива корекція курсу Ізраїлю, читайте в інтерв’ю посла Ізраїлю в Україні. Радимо також подивитися повну версію нашої розмови на YouTube-каналі ЄвроПравди

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.