У Нідерландах визначили дату винесення остаточного рішення щодо "скіфського золота"

П'ятниця, 27 січня 2023, 11:58

Верховний суд Нідерландів попередньо призначив дату винесення рішення щодо скарги так званих "кримських музеїв" на рішення Апеляційного суду Амстердама про повернення "скіфського золота" Україні на 15 вересня 2023 року.

Про це йдеться у заяві суду, пише "Європейська правда".

Суд нагадав, що 26 січня 2022 року так звані "музеї" в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції "скіфського золота" Україні.

Скарги в касаційному порядку включають порушення статті 1 Першого протоколу (право на мирне володіння своєю власністю) Європейської конвенції з прав людини та визначення режиму Закону про музеї України як "правило пріоритету" в сенсі Цивільного кодексу.

У п'ятницю була опублікована думка генерального адвоката Верховного суду Нідерландів, в якій вказується, що така скарга не є прийнятною. Він вважає, що касаційні скарги кримських музеїв на застосування закону як "правила пріоритету" не мають успіху.

Нагадаємо, 26 жовтня 2022 року Апеляційний суд Амстердама вирішив, що колекція так званого "скіфського золота" належить Україні та повинна повернутися українській державі.

Рішення Апеляційного суду Амстердама передбачає, що "скіфське золото" тимчасово передадуть до Державного історичного музею України в Києві.

Розгляд апеляції у справі завершився, але сторони мали право подати касаційну скаргу до Верховного суду Нідерландів.

В лютому 2014 року колекція "скіфського золота" була вивезена в Амстердам для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона.

Виставка складається з колекцій п'яти музеїв, один з яких знаходиться в Києві, а чотири - в Криму. Серед 500 експонатів виставки – артефакти зі скіфського золота, церемоніальний шолом, коштовне каміння і мечі стародавніх греків і скіфів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.