Передача літаків Заходом: Речник ВПС уточнив, на що сподівається Україна

Субота, 28 січня 2023, 17:05

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат уточнив інформацію про сподівання Києва щодо передачі Заходом бойових літаків, яку раніше опублікувало іспанське видання El Pais.

Ігнат надав роз’яснення у ефірі національного телемарафону, повідомляє "Європейська правда".

"Зараз в нашому інформаційному просторі шириться інформація про передавання Україні 24 літаків... Вчора спілкувалися з іспанським журналістом з перекладачем. От вам класичні складнощі перекладу. Я говорив українською, переклад був англійською для іспанського журналіста, і ось він видав матеріал. Наші українські журналісти вже перекладали з іспанської, плюс додали хайповості заголовкам і вийшло, що я заявив, ніби Україна хоче отримати 24 винищувачі F-16", - сказав Ігнат.

Politico: кулуарна дискусія про західні літаки для України вже почалася

Він уточнив, що не було жодних заяв щодо конкретної кількості. "Такі речі дуже негативно впливають. Тому що інформація дуже чутлива і партнери не люблять, коли видають бажане за дійсне", - сказав Ігнат.

За його словами, Україна визначилась, що їй потрібно переходити на типи західної техніки.

"Зрозуміло, що нам не дадуть одразу бригаду чи декілька тих літаків. Зрозуміло, що мова буде йти про постачання певними підрозділами спочатку, як це робиться з іншими типами озброєння. Ми бачимо IRIS-T - одна батарея, NASAMS - дві батареї.  Такий самий процес, поки він буде проходити адаптацію, навчання особового складу, льотчиків, інженерно-авіаційного складу, теж буде проходити поетапно. Тому спочатку мова може йти про дві ескадрилії, а одна це 12 літаків", - сказав речник.

Він наголосив, що Україні потрібно значно більше літаків, ніж дві ескадрильї.

Кулеба заявив, що друзі України "взяли в роботу" постачання літаків F-16

"Нам не 24, нам треба щонайменше 5 бригад повноцінних, у кожній бригаді - по 3 ескадрильї. Оце буде та кількість літаків, яка дійсно зможе забезпечити охорону повітряного простору разом з системами ППО", - додав Ігнат.

У коментарі "Українській правді" Ігнат підкреслив, що пріоритетом для України є отримання американських F-16, у той час як раніше Київ розглядав варіанти й французьких Rafale і шведських Gripen.

Видання El Pais раніше послалося на слова Ігната про те, що Україна для початку сподівається отримати від своїх міжнародних союзників  24 бойових літаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.