Топ-функціонера Консервативної партії Британії звільнили через фінансовий скандал

Неділя, 29 січня 2023, 11:55

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у неділю звільнив керівника (chairman) Консервативної партії Надхіма Захаві після того, як стало відомо про можливу несплату ним податків через акції соціологічної фірми YouGov.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Йдеться про події кількарічної давнини, коли Захаві продав свою частку в YouGov за суму, яка оцінюється у 20 мільйонів фунтів стерлінгів. Акціями він володів через офшорну фірму Balshore Investments, що базується в Гібралтарі.

Як результат, Захаві мав би сплатити певну суму до Королівської податкової та митної служби, але, як стверджувалось, не зробив цього, бо не задекларував доходу від продажу частки в YouGov. За даними ЗМІ, зрештою він усе ж виправив помилку й сплатив податки включно зі штрафом – загалом п’ять мільйонів фунтів стерлінгів.

Минулого тижня вже колишній керівник Консервативної партії визнав, що допустив "необачну, але несвідому помилку" під час подання податкової звітності, й підтвердив, що сплатив усі необхідні внески до британського бюджету (не уточнивши, однак, чи йдеться також про штраф).

Прем'єра Британії оштрафували за непристебнутий ремінь в авто

Але це не зменшило хвилю обурення діями Захаві, оскільки вперше про них стало відомо влітку 2022 року, коли його призначили міністром фінансів у тодішньому уряді Бориса Джонсона – і тоді він не підтверджував цих повідомлень.

Після закликів опозиції прем’єр Сунак доручив раднику з етичних питань серу Лорі Магнусу оцінити, чи порушив Захаві кодекс поведінки міністрів, й у звіті, надісланому вранці в неділю, той дійшов такого висновку.

"У процесі призначення членів урядів, сформованих у вересні 2022 року та жовтні 2022 року, пан Захаві не розкрив відповідну інформацію – в даному випадку про характер розслідування та його результат у вигляді штрафу – під час свого призначення… Не володіючи цією інформацією, канцелярія кабінету міністрів не мала можливості поінформувати прем'єр-міністра, який призначив його на посаду", – йдеться у звіті.

Водночас у листі про звільнення Захаві з посади керівника Консервативної партії Британії Сунак наголосив, що той має "надзвичайно пишатися" своїми "широкими досягненнями в уряді за останні п'ять років", особливо відзначивши його "успішний нагляд за програмою закупівлі та впровадження вакцини проти COVID-19".

Скандал із Надхімом Захаві став одним з останніх, які постали перед британськими консерваторами.

Минулого тижня також виявилось, що очільник медіакорпорації BBC Річард Шарп допоміг оформити гарантію на кредит у розмірі до 800 тисяч фунтів стерлінгів для Бориса Джонсона за кілька тижнів до того, як тодішній прем'єр-міністр рекомендував його на цю посаду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: