Лідер німецької опозиції критикує Шольца через затримки з переозброєнням Бундесверу

Неділя, 29 січня 2023, 15:32

Лідер головної опозиційної партії Німеччини – Християнсько-демократичного союзу Фрідріх Мерц вважає, що канцлер Олаф Шольц недостатньо оперативно реагував на виклики, пов’язані зі станом Бундесверу.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", він сказав в інтерв’ю Bild am Sonntag.

"Бундесвер терміново потребує переозброєння. Ми створили для цього всі умови в парламенті зі спеціальним фондом (у розмірі 100 мільйонів євро). Це було дев'ять місяців тому, і практично нічого не відбулося", – наголосив Мерц.

Він вважає, що уряд Шольца не може більше звинувачувати попередників у тому, в якому стані зараз перебуває німецька армія.

"Ми повинні реорганізувати альянс і національну оборону, а також стратегічно переосмислити реорганізацію збройних сил в цілому. Німеччині потрібно більше бронетехніки, більше військових кораблів, більше артилерії. Балтійське море є найбільш вразливим морем у всьому регіоні НАТО", – зазначив лідер ХДС.

На питання про можливу військову загрозу Росії Мерц наголосив на необхідності допомоги Україні.

"Якщо ми не зможемо зупинити Путіна, то він продовжить. Ця війна загрожує не лише Україні, вона загрожує всій Європі, а отже і нашій свободі", – пояснив політик.

Нагадаємо, канцлер Олаф Шольц оголосив про створення спеціального фонду Бундесверу на 100 млрд євро та дотримання так званої двовідсоткової мети НАТО після того, як Росія вторглася в Україну. Для створення оборонного спецфонду у Німеччині навіть змінили конституцію, оскільки наповнювати фонд вирішили за рахунок кредитів.

Але нинішній міністр оборони країни Борис Пісторіус не вважає достатнім розмір спеціального фонду для Бундесверу в розмірі 100 мільярдів євро. Уповноважена Бундестагу з питань оборони Єва Хьогль нещодавно заявила про потребу у фінансуванні фонду для Бундесверу в розмірі 300 мільярдів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.