В США не виключили можливості завдати ударів по Ірану

Понеділок, 30 січня 2023, 09:59

США розглядають усі варіанти, щоб запобігти отриманню Іраном ядерної зброї.

Як пише "Європейська правда", про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив в інтерв’ю Al Arabiya.

Він підкреслив, що президент США Джо Байден наголосив на своїй рішучості не допустити набуття Іраном ядерної зброї. За словами Блінкена, США готові розглядати "всі можливості" для того, щоб запобігти отриманню Іраном ядерної зброї.

"Дипломатія ніколи не списується з рахунків. Але президент Байден також чітко дав зрозуміти, що ми рішуче налаштовані не допустити набуття Іраном ядерної зброї, і всі можливості залишаються на столі для того, щоб цього не сталося" - сказав він, відповідаючи на питання про військову опцію.

Однак Блінкен наголосив, що кращим шляхом є дипломатичний.

За словами держсекретаря, Іран мав шанс повернутися до міжнародної ядерної угоди, але відмовився від нього.

Переговори про відновлення Віденської ядерної угоди 2015 року між Іраном і Заходом перебувають у глухому куті багато місяців. За словами дипломатів, Тегеран заблокував угоду незадовго до її укладення. Жорстоке придушення нещодавніх протестів в Ірані також похитнуло довіру до переговорів. ЄС засудив дії іранського апарату безпеки і запровадив нові, жорсткіші санкції.

Після того як США під керівництвом Дональда Трампа вийшли з ядерної угоди з Іраном у 2018 році, Тегеран перестав дотримуватися обмежень, узгоджених в угоді, і відмовив інспекторам Міжнародного агентства з атомної енергії МАГАТЕ в доступі. Наразі Іран збагачує уран до чистоти 60%. За даними МАГАТЕ, це не набагато нижче 90%, необхідних для створення ядерної зброї. Іран стверджує, що використовує свою ядерну програму лише в цивільних цілях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: