Торік у Нідерландах смертність вперше з 1900 року перевищила народжуваність

Середа, 4 січня 2023, 12:36

Минулого року в Нідерландах вперше з 1900 року померло більше людей, ніж народилося.

Про це свідчить оцінка Центрального статистичного бюро країни (CBS), повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NOS.

Показники народжуваності та смертності близькі один до одного: минулого року на світ з'явилося 168 тисяч немовлят, тоді як 169 тисяч людей пішли з життя.

"Це дуже особливо, що вперше спостерігається природне скорочення населення", - говорить Дік Тер Стіге з CBS. Статистичне управління не бачило такого раніше - принаймні, з 1900 року, року з найстарішими даними, доступними для Статистичного управління Нідерландів.

Надлишкова смертність частково складається з жертв коронавірусу, але для частини пояснення поки не знайдено. Навіть під час Другої світової війни кількість народжених перевищувала кількість померлих.

Наразі немає впевненості, що скорочення народжуваності триватиме і надалі. "Ми бачили, що народжуваність знижується протягом багатьох років, і що смертність також зростає, але в останні три роки смертність була дещо вищою через коронавірус", - сказав Тер Стіге. "Тож у цьому сенсі це падіння може бути тимчасовим" – додав він.

Незважаючи на природне скорочення, населення Нідерландів зростало за рахунок міграційного приросту. У порівнянні з роком раніше приріст збільшився майже вдвічі. У 2021 році додалося 115 тисяч жителів, в минулому році приріст склав майже 227 тисяч жителів. Зараз в Нідерландах в цілому проживає понад 17,8 мільйона осіб.

У минулому році в нашу країну приїхала рекордна кількість мігрантів: 402 тисячі. Це на 150 тисяч більше, ніж роком раніше.

Значному збільшенню кількості мігрантів сприяла, зокрема, війна в Україні. Особливо в перші місяці після вторгнення Росії Нідерландів прибуло багато людей.

Українські біженці розселилися майже по всіх муніципалітетах. Ренсводе (Утрехт), Геннеп (Лімбург) та Пекела (Гронінген) прийняли найбільше українців: понад 20 на тисячу мешканців.

У п'ятірці найбільших груп мігрантів, які прибули до Нідерландів в минулому році, з другого по четверте місце розташувалися Сирія, Туреччина та Індія. Роком раніше поляки були другою за чисельністю групою новоприбулих, після сирійців. Але зараз польські мігранти становлять п'яту за чисельністю групу новоприбулих до Нідерландів.

За словами Тер Стіге, важко передбачити, чи будуть мігранти продовжувати прибувати до Нідерландів такими ж темпами. "Що стосується міграції, ми ніколи насправді не знаємо, що станеться. В останні роки ми бачимо, що міграція дійсно висока. У Нідерландах багато роботи, тут можна навчатися, тому наша країна має велику привабливість. Ми не знаємо, що буде з людьми з України, це дуже залежить від ситуації в самій Україні. Можливо, вони повернуться, а можливо, і ні", - зазначив він.

Статистичне управління Нідерландів також очікує, що населення буде рости відносно швидко в найближчі роки, але після цього темпи сповільняться. Згідно з прогнозом статистичного управління, у 2056 році в Нідерландах буде 20 мільйонів жителів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.