Латвія не збирається повертати ліцензію російському "Дождю"

Середа, 4 січня 2023, 14:01

У Латвії нема розмов про можливість повернення ліцензії російському телеканалу "Дождь", натомість є розуміння необхідності посилити мовлення латиською мовою.

Про це в середу в інтерв'ю Латвійському радіо заявив голова Національної ради з електронних ЗМІ (NEPLP) Іварс Аболіньш, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

За словами Аболіньша, у Латвії доступні 252 ЗМІ, з яких 127 - російською мовою, тоді як латиською мовою їх лише 42.

І це після того, як з інформаційного простору було виключено 121 ЗМІ, пов'язаних із Росією, додав Аболіньш. Рік тому домінування російських ЗМІ було ще більшим. "Аргументи про те, що в російськомовних щось забрали, є неправдивими, тому що російськомовні жителі можуть дивитися російською мовою дуже велику частину пропонованого контенту, тоді як латиші - лише невелику частину", - зазначив Аболіньш.

За його словами, жодних розмов про те, щоб телеканал "Дождь" отримав назад ліцензію, не ведеться.

Він нагадав, що у Законі про електронні ЗМІ та Законі про громадські ЗМІ йдеться про забезпечення змісту мовами нацменшин та іноземними мовами, проте не йдеться про забезпечення змісту саме російською мовою, хоча вона є в пріоритеті як у громадських, так і комерційних ЗМІ. "У законі йдеться про багато мов нацменшин, які використовуються в Латвії. У зв'язку з цим ми не бачимо жодних причин, щоб продовжувати тут це абсолютне домінування російської мови", - сказав Аболіньш.

Голова NEPLP також додав, що якщо Латвія хоче сильний інформаційний простір, то необхідно зміцнювати зміст латиською мовою. "Ми можемо лише підтягнути контент латиською мовою, щоб хоч трохи наблизитися до обсягу контенту російською. Підтримувати додатковий контент російською мовою, таким чином ще більше збільшуючи домінування російської мови в інформаційному просторі Латвії, - абсолютно неправильно, і Латвії це зараз не потрібно робити", - вважає Аболіньш.

Нагадаємо, 6 грудня національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення про анулювання ліцензії на мовлення телеканалу "Дождь" через загрозу національній безпеці та громадському порядку. Ліцензія була надана каналу після вторгнення Росії в Україну, 6 червня. Вона давала право поширювати створений контент у Євросоюзі, Росії, США та інших країнах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.