Палата представників США провалила вибори спікера третій день поспіль

П'ятниця, 6 січня 2023, 08:52

Лідер республіканців у Палаті представників США Кевін Маккарті зазнав невдачі у черговій, вже 11-тій спробі бути обраним спікером.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє BBC.

Низка правих конгресменів у його партії продовжила зривати спроби обрати його у третій день голосування.

Республіканці отримали більшість у Палаті представників на проміжних виборах у листопаді, але патова ситуація призвела до того, що палата не змогла привести до присяги новообраний склад. Палата оголосила перерву до п'ятниці.

Нижня палата Конгресу США не голосувала стільки разів, щоб обрати спікера, з 1860 року. Тоді для цього було проведено 44 тури голосування.

Група з 20 жорстко налаштованих республіканських законодавців відмовляється надати Маккарті необхідні 218 голосів. Бунтівники скептично ставляться до консервативних переконань каліфорнійського конгресмена, незважаючи на його підтримку з боку колишнього президента Дональда Трампа.

Тим часом демократи в меншості продовжували голосувати в унісон за свого лідера, нью-йоркця Хакіма Джеффріса, першого чорношкірого, який очолив партію в Конгресі. Але видається малоймовірним, що він зможе отримати голоси шістьох республіканців-перебіжчиків і стати спікером.

Докладніше про проблеми довкола обрання спікера Палати представників – у статті Помста Трампа: навіщо нова більшість у Конгресі США заблокувала вибори спікера.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: