Мельник: рішення Німеччини щодо Marder правильне, але запізніле

П'ятниця, 6 січня 2023, 19:32

Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник вважає анонсовану поставку німецьких бронетранспортерів Marder в Україну дуже запізнілим рішенням.

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню t-online, пише "Європейська правда".

"Правильне, але дуже запізніле рішення з гірким присмаком. Для мене особисто було очевидно, що Німеччина поставить Україні бойову машину піхоти "Marder", яку вона вимагала з перших тижнів війни", - сказав Мельник.

Він додав, що до прийняття рішення німецьким урядом пройшло "316 дуже довгих і кривавих днів війни".

"Скільки українських життів ви могли б врятувати з Marder? Скільки окупованих територій можна було б звільнити від російських вбивць і ґвалтівників?" - сказав Мельник в інтерв'ю t-online.

З огляду на триваючу російську агресію, Мельник розраховує на подальшу підтримку - в тому числі з боку німецького уряду.

Колишній посол України в Берліні сподівається, "що після цього давно назрілого кроку ніщо не завадить Україні негайно отримати все наявне важке озброєння, включаючи бойові танки, винищувачі, військові кораблі, щоб зупинити геноцидну війну Росії в самому серці Європи".

Раніше у Берліні підтвердили, що зенітно-ракетний комплекс Patriot з армійських запасів Німеччини буде доставлений в Україну в першому кварталі поточного року.

Німеччина також планує до кінця першого кварталу направити в Україну близько 40 бронетранспортерів Marder.

5 січня після розмови лідерів США і Німеччини Джо Байдена і Олафа Шольца стало відомо, що Сполучені Штати мають намір надати Україні бойові машини піхоти Bradley, а Німеччина планує передати бронемашини Marder.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.