Віцеканцлер Німеччини: з постачанням літаків можемо зайти занадто далеко і стати стороною війни

Середа, 1 лютого 2023, 13:19

Міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек виступив проти надання Україні бойових літаків не тільки сьогодні, але й у майбутньому.

Про це він сказав у ефірі ZDF у вівторок ввечері, повідомляє "Європейська правда".

"Я мало думаю про ті дебати, які зараз ведуться про підводні човни або літаки. Це не те, про що зараз йдеться", - сказав він, додавши, що зараз важливо якнайшвидше доставити обіцяні бойові танки Leopard в Україну.

"Я кажу, що не вважаю за правильне постачати винищувачі зараз. І не лише зараз, а й взагалі", - додав заступник Олафа Шольца. 

За його словами, від початку війни був акт балансування з огляду на "надання максимальної підтримки Україні без втягування Німеччини, Європи чи всього світу у цю війну". За його словами, не зовсім зрозуміло, де проходить лінія балансу.

У разі постачання винищувачів, зазначив Габек, їх мають обслуговуватись країни-постачальники. Тому Габек побоюється, що "ми можемо зайти надто далеко і стати стороною війни".

За словами посла України в Німеччині Олексія Макеєва, винищувачі є важливими для оборони України, але Київ поки що не надсилав Берліну офіційний запит про поставку бойових літаків.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц виключив можливі поставки винищувачів в Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: