Фігурант справи про шпигунство в Німеччині двічі їздив у Москву, щоб передати секретні документи – ЗМІ

Середа, 1 лютого 2023, 21:50

Спільник співробітника Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Артур Е. з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну двічі їздив до Росії, де передавав агентам секретні документи.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в матеріалі Spiegel, який цитує DW.

З матеріалів допиту арештованого 26 січня Артура Е., які опинились у розпорядженні видання, випливає, що контакти зі співробітниками Федеральної служби безпеки РФ організовував інший фігурант справи – один із топ-працівників BND Карстен Л., також арештований.

Наприкінці жовтня 2022 року Артур Е. вирушив для конспіративної зустрічі в Росію з даними, отриманими від Карстена Л. В одному з московських ресторанів він зустрівся з двома співробітниками ФСБ і передав їм конверт із кількома десятками сторінок документів російською мовою. На думку Spiegel, ці документи могли допомогти російській спецслужбі зрозуміти, якими джерелами інформації користується в Росії німецька розвідка.

Однак, як стверджує видання, Артур Е. повідомив німецьким слідчим, що співробітники ФСБ були незадоволені якістю отриманих документів – на їхню думку, непридатних для читання. Тому в листопаді Е. знову вирушив до Москви з документами BND і цього разу отримав конверт із грошима – імовірно, від співробітників ФСБ.

Як стверджує Артур Е., саме в цей момент у нього виникли сумніви в тому, чим саме він займається. До другої поїздки він нібито думав, що діє в межах таємної місії німецької розвідки, а не як передбачуваний спільник подвійного агента. Слідчі вважають, що цим твердженням Е. лише намагається убезпечити себе.

Заарештовано ще одного підозрюваного у скандальній справі про шпигунство в німецькій розвідці

Крім того, Артур Е. стверджує, що після повернення з Москви до Мюнхена його зустрів не Карстен Л., а інший співробітник BND, якому він і передав конверт. Цей співробітник провів Е. через спеціальний вихід із залу прильоту в обхід німецької митниці. У зв'язку з цим розпочато ще одне розслідування, хоча, як стверджує Spiegel, слідчі схильні вважати, що цей співробітник BND не був посвячений у те, що робив.

За даними Spiegel і Bellingcat, з 2019 року Артур Е. 45 разів відвідував Росію – зокрема був там у день російського вторгнення в Україну і виїхав у середини квітня. Крім того, інформація про його поїздки в жовтні та листопаді 2022 року, коли він передавав ФСБ секретні відомості, наявна в базах даних авіаперельотів, але відсутня в базі даних про перетин російського кордону, що, на думку видань, може свідчити про спроби ФСБ приховати його поїздки в Росію.

Як повідомлялося, 21 грудня Федеральна прокуратура Німеччини заарештувала співробітника Федеральної розвідувальної служби країни Карстена Л. за підозрою у державній зраді – чоловіка підозрюють у шпигунстві на користь Росії. Пізніше стало відомо, що Росія могла отримувати секретну інформацію про ситуацію в Україні через затриманого співробітника спецслужби.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: