ЗМІ дізналися, що увійде до десятого пакета санкцій проти РФ

Понеділок, 13 лютого 2023, 11:59

Посли ЄС у вихідні в невеликих групах були проінформовані керівником апарату президентки Єврокомісії Бйорном Зайбертом про плани щодо десятого пакета санкцій проти Росії.

Подробиці пакета стали відомі виданню Politico від чиновників і дипломатів, повідомляє "Європейська правда".

Пакет, зокрема, передбачає фінансові санкції: проти чотирьох російських банків, включаючи найбільший російський приватний банк Альфа-банк, заснований російсько-ізраїльським мільярдером Михаїлом Фрідманом.

Також передбачена заборона російським громадянам входити до складу рад директорів компаній критичної інфраструктури в ЄС, таких як електромережі або газопостачальні компанії.

Йдеться також про нові санкційні списки з близько 130 організацій та осіб, запропоновані Польщею, країнами Балтії, Німеччиною, Францією та іншими країнами. Серед них - російські військові лідери, посадовці, призначені Росією на окупованих територіях України, журналісти, які працюють на російські державні ЗМІ та пропагандистські канали, такі як Russia Today, а також компанії та особи в інших країнах, пов'язані з військовими діями Росії або групою найманців "Вагнера", зокрема, в Малі та Ірані, який звинувачують у продажу безпілотників і комплектуючих до них російським військовим.

Також будуть додаткові торговельні заборони на імпорт до ЄС російського каучуку та асфальту або бітуму (нафтопродуктів), а також на експорт до Росії товарів з ЄС, включаючи вантажівки, інші важкі транспортні засоби, будівельні машини, насоси та інші машини, що використовуються в будівельному секторі. Пакет також включає додаткові заборони на експорт електронних компонентів, які Росія може використовувати для виробництва зброї.

За словами чиновників, поки неясно, чи потраплять до цього пакета діаманти.

Брюссель також планує внести до списку судноплавну компанію з Дубая, яку підозрюють у допомозі Росії обійти санкції щодо експорту нафти.

Вважається, що компанія купила кілька російських нафтових танкерів, яким більше не дозволили перевозити нафту через санкції ЄС і міжнародних організацій, накладені на російські компанії. Під новим еміратським володінням танкери знову можуть перевозити нафту. Одна з країн ЄС звернулася до ЄС з проханням включити цю компанію до нового пакета санкцій, щоб запобігти збільшенню можливостей Росії з експорту нафти.

Двоє дипломатів і один урядовець попередили, що середземноморські країни можуть виступити проти цього кроку під час переговорів.

Очікується, що посли поінформують свої столиці про плани Єврокомісії і обговорюватимуть пакет заходів у середу.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на саміті ЄС закликав країни Євросоюзу запровадити санкції проти російської атомної галузі, виробників ракет і дронів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: