У Держдепі США стурбовані появою у Грузії законопроєкту про "іноагентів", як у Росії

Четвер, 16 лютого 2023, 13:00

У Держдепі США висловили стурбованість з приводу наслідків для свободи вираження поглядів у Грузії у разі схвалення запропонованого закону про "іноагентів".

Як повідомляє "Новости-Грузия", про це заявив у коментарі речник Держдепу Нед Прайс. 

"Ми поділилися своїми застереженнями з владою Грузії. Запропонований закон ізолює та заглушить незалежні голоси громадян Грузії, які прагнуть кращого майбутнього для свого суспільства. Ми вважаємо, що цей закон створює потенційні загрози для євроатлантичної інтеграції Грузії", - прокоментував Нед Прайс. 

Він також заперечив, що у проєкт запозичили ідеї з американського законодавства. 

"Твердження про те, що цей проєкт закону грунтується на Законі США про реєстрацію іноземних агентів (FARA), є неправдивими… Схоже, даний проєкт грунтується на аналогічному російському та угорському законодавстві", - зауважив Нед Прайс. 

Нагадаємо, проєкт "Про прозорість іноземного впливу" запропонував рух "Сила народу" - група депутатів, які формально відділилися від правлячої "Грузинської мрії", але залишаються разом з нею у складі парламентської більшості. 

"Сила народу" заявляє, що законопроєкт торкнеться діяльності неурядових організацій і ЗМІ з іноземним фінансуванням. При цьому автори законопроєкту посилаються на американське законодавство і "передовий досвід демократичних країн", не згадуючи "Закон про іноагентів", що діє в Росії.

"З метою забезпечення прозорості іноземного впливу буде створено реєстр агентів іноземного впливу, куди увійдуть усі некомерційні юридичні особи та ЗМІ, чиї доходи фінансують іноземні держави більш як на 20%", - ідеться в заяві руху.

Окрему реєстрацію такі організації повинні будуть проходити в Національному агентстві державного реєстру, пропонують автори законопроєкту. За ухилення від реєстрації пропонується штрафувати.

В опозиції заявили, що "Сила народу" намагається запровадити в Грузії "російську модель", і реальна мета законопроєкту - обмежити роботу ЗМІ та НУО, які співпрацюють із західними фондами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.