У Лукашенка згадали про ідею "народного ополчення", куди хочуть набрати понад 100 тис. осіб

Вівторок, 21 лютого 2023, 08:40

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко 20 лютого обговорив з Радою безпеки проєкт про "народне ополчення", до лав якого хочуть залучити понад сотню тисяч білорусів.

Про це повідомляє державне інформагентство БЕЛТА, пише "Європейська правда".

Про ідею проєкту у Лукашенка заговорили ще в травні-червні 2022 року, надихнувшись прикладом української тероборони. Після того Міноборони та Міністерство внутрішніх справ підготували проєкт документа, який ще не схвалений. Втім, восени 2022 у Могилівській області розгорнули пілотний етап. 

Міністр оборони Віктор Хрєнін заявив, що головна ідея ополчення - підтримувати в умовах війни порядок на територіях, на які не вистачає ресурсів армії та поліції, а також організовано залучити звичайних людей до оборони своїх населених пунктів. 

З відомих наразі деталей, проєкт передбачає, що чисельність підрозділів у кожній місцевості будуть визначати місцеві органи влади. Люди, які записалися до ополчення, будуть розміщуватися за місцем проживання і працювати, як зазвичай, з правом відлучатися для тренувань зі збереженням заробітної плати. Також на них хочуть поширити соціальний пакет ідентичний тому, що діє для військових.  

Конкретних часових рамок масштабного розгортання ополчення не називають, проте міністр оборони заявив, що це потрібно робити "вже зараз, у мирний час" і люди мають почати підготовку якнайшвидше. 

До лав ополчення розраховують залучити 100-150 тисяч осіб, або більше. "У нас достатньо мобілізаційного ресурсу, який стоїть на обліку у військкоматах. Ми провели перевірку і бачимо, що не всі будуть задіяні за мобілізаційним планом. Це передусім люди, які вже мають підготовку і вміють користуватись зброєю. Але ми не виключаємо, що добровольцями зможуть стати і ті люди, які не проходили військову підготовку, у тому числі жінки", - розповів Віктор Хрєнін.

Нагадаємо, в середині лютого самопроголошений лідер Білорусі Александр Лукашенко заявив, що білоруська армія долучиться до російської у війні тільки у разі прямого нападу на Білорусь.

Президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що відкритий вступ Білорусі у війну проти України означатиме кінець режиму Лукашенка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: