ЄС розкритикував законопроєкт про "іноагентів" у Грузії, схожий, як в РФ

Вівторок, 21 лютого 2023, 17:36

Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель виступив із критикою грузинського законопроєкту "Про прозорість іноземного впливу", який копіює російський закон про "іноагентів".

Про це повідомляє "Ехо Кавказу", пише "Європейська правда".

Законопроєкт був внесений на розгляд до парламенту Грузії рухом "Сила народу". Про підтримку документа раніше заявила і правляча партія "Грузинська мрія". Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі виступила проти.

Понад 200 організацій і президентка Грузії - проти закону про "іноагентів", що копіює російський

"Законопроєкт про НУО, внесений до парламенту "Силою народу", викликає стурбованість. Створення та підтримання сприятливого середовища для діяльності громадянського суспільства і забезпечення свободи ЗМІ лежить в основі демократії. Це також ключ до процесу вступу до ЄС і частина 12 пріоритетів (рекомендації для отримання Грузією статусу кандидата на вступ до ЄС - Ред.)", - йдеться в заяві, яку надав "Радіо Свобода" прессекретар Борреля.

Відповідно до міжнародного права держави зобов'язані поважати, захищати і заохочувати безпечне і сприятливе середовище для громадянського суспільства, а також свободу вираження думок і свободу ЗМІ, наголошується у заяві.

!Міжнародне право і стандарти в галузі прав людини визнають, що доступ до ресурсів, включно з фінансуванням, є невід'ємним компонентом свободи асоціації, закріпленої у статті 22 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, учасником якого є Грузія. Доступ до внутрішнього та міжнародного фінансування не повинен бути обмежений, а має бути полегшений, оскільки він необхідний для існування і важливої роботи громадянського суспільства", - сказано у заяві.

У Держдепі США також висловили стурбованість з приводу наслідків для свободи вираження поглядів у Грузії у разі схвалення запропонованого закону про "іноагентів".

Детальніше про те, що означає ініційований законопроєкт, дивіться у відеоблозі ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: