ЄС вивчає, як сусідні з Росією країни допомагають їй ухилятися від санкцій

Четвер, 23 лютого 2023, 17:17

Європейський Союз вважає, що різке зростання торгівлі Росії із сусідніми країнами з початку повномасштабного вторгнення в Україну може свідчити про її спроби оминати санкції, запроваджені Заходом.

Як повідомляє "Європейська правда", про це в інтерв’ю Financial Times розповів спецпредставник ЄС із питань санкцій Девід О’Салліван.

"Ми спостерігаємо значне падіння торговельних потоків з ЄС до Росії та незвичні сплески торгівлі з іншими третіми країнами, особливо з тими, що перебувають у безпосередній близькості до Росії. У них раптом з'явилася значна нова потреба в цих товарах і всі вони е залишається там, чи частина їх в тій чи іншій формі просочується в Росію?" – зазначив він.

О'Салліван відмовився називати конкретні країни, пославшись на "презумпцію невинуватості". Він додав, що ЄС із партнерами – зокрема, США і Британією – на зустрічі в четвер обміняються розвідувальними даними про можливе ухилення від санкцій.

У Литві ведуть досудове розслідування через підозру в експорті добрив з Білорусі в обхід санкцій

Дані Європейського банку реконструкції та розвитку свідчать, що з лютого 2022 року різко зросла торгівля із західними країнами Вірменії та Киргизстану, а також експорт із Туреччини до Росії.

Одним з можливих чинників зміни структури торгівлі є те, що західні компанії добровільно відмовляються від прямих продажів до Росії, навіть якщо продукція не підпадає під санкції. Водночас є ризик, що деякі з цих товарів можуть мати подвійне призначення.

Зокрема через кілька місяців після початку повномасштабної війни Україна виявила, що деякі мікрочипи, які були знайдені в захопленій російській військовій техніці, були перероблені з побутових приладів. Водночас різко зріс експорт побутової техніки з ЄС до сусідів Росії.

Як відомо, цього тижня ЄС має намір ухвалити десятий пакет санкцій проти Росії, що містить низку заходів, спрямованих на закриття лазівок в чинному санкційному режимі. Серед них є і заборона на транзит через Росію товарів, які можуть бути перепрофільовані для військового використання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: