У США з моменту вторгнення конфіскували активи проросійських діячів на $500 млн

П'ятниця, 24 лютого 2023, 20:16

З моменту вторгнення Росії в Україну рік тому Міністерство юстиції США конфіскувало яхти, нерухомість та інші активи на суму понад 500 мільйонів доларів у людей, які підтримують російський уряд і ухиляються від санкцій США.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє CNN з посиланням на дані Мін’юсту США.

Оперативна група KleptoCapture, до складу якої входять федеральні прокурори, слідчі та аналітики, націлена на боротьбу з павутиною багатства російських олігархів і кремлівських інсайдерів.

У рамках цих зусиль у п'ятницю Міністерство юстиції США оголосило про цивільну конфіскацію майна російського олігарха Віктора Вексельберга, що перебуває під санкціями, на суму 75 мільйонів доларів. Партнеру Вексельберга, який нібито допомагав олігарху купувати багатомільйонні об'єкти нерухомості в Манхеттені, Хемптоні та Флориді, раніше цього місяця було пред'явлено звинувачення в порушенні американських санкцій і міжнародному відмиванні грошей. Раніше Міністерство юстиції конфіскувало розкішну яхту Вексельберга вартістю 90 мільйонів доларів під назвою "Танго".

Загалом, згідно зі статистикою міністерства, відомство заарештувало дві мега-яхти, ініціювало арешт чотирьох літаків, а також наклало арешт і ініціювало конфіскацію 10 об'єктів нерухомості у російських олігархів і агентів.

Результатом їхньої роботи також стало понад 30 обвинувальних актів проти прихильників Кремля та російських військових, які потрапили під санкції. Відбулися деякі арешти, але багато з цих обвинувачених живуть у Росії і навряд чи коли-небудь будуть затримані або екстрадовані.

У п'ятницю прокуратура оприлюднила новий обвинувальний акт за звинуваченням громадянина Росії у наданні американського комунікаційного обладнання Федеральній службі безпеки Росії - правонаступниці КДБ Радянського Союзу - всупереч санкціям США. Згідно з обвинувальним актом, 47-річний житель Москви Ілля Балакаєв неодноразово їздив до США, щоб придбати деталі електронного обладнання і привезти їх назад до Росії. Балакаєв нібито створив у США мережу людей, які допомагали йому купувати деталі, недоступні в Росії, і лагодити обладнання, що використовується для пошуку жучків для стеження і передачі таємних повідомлень.

Раніше Генеральний прокурор США Меррік Гарланд оголосив, що конфісковані у підсанкційного російського олігарха активи підуть на допомогу Україні.

На сьогодні, окрім США, лише Канада з-поміж союзників України ухвалила механізм конфіскації активів РФ на користь України. У червні там було ухвалено зміни до Закону "Про спеціальні економічні заходи" (Special Economic Measures Act), якими була створена можливість конфіскації та використання російських активів для допомоги Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: