Другий найбільший постачальник зброї Україні: як Путін змінив зовнішню політику Німеччини

Аналітика коротко
Понеділок, 27 лютого 2023, 12:00

Від неділі, 27 лютого 2022 року, Федеральний уряд Німеччини розвернув зовнішню політику на 180 градусів.

На позачерговому засіданні Бундестагу, що відбулося того дня, федеральний канцлер Олаф Шольц оголосив про Zeitenwende – "злам епох" у німецькій зовнішній та оборонній політиці – та повідомив про рішення Федерального уряду щодо постачання Україні зброї.

Вже 2 березня в Україну прибули, зокрема, перші 1000 одиниць протитанкової зброї і 500 зенітних ракет типу Stinger.

Німеччина від Другої світової війни дотримувалася правила непостачання зброї в регіони конфліктів, але повномасштабна агресія Росії проти України все змінила, йдеться у матеріалі посла Німеччини в Україні Анки Фельдгузен для "Європейської правди" Не тільки 18 танків Leopard 2: що надає Німеччина для перемоги України у війні.

Одним із промовистих свідчень цієї радикальної зміни були промови федерального канцлера Олафа Шольца, міністра закордонних справ Анналени Бербок та міністра оборони Бориса Пісторіуса на Мюнхенській безпековій конференції 2023 року, у яких вони закликали країни, які мають танки, до участі у танковій коаліції для підтримки України – координації постачання танків, забезпечення боєприпасів, запчастин, навчання, технічного обслуговування техніки безпосередньо на кордоні та логістики.

Ще рік тому все це важко було уявити. Жорстока війна розділила реальність і світосприйняття на "до" і "після", пише Анка Фельдгузен.

За її словами, війна спричинила зміну всієї парадигми зовнішньої та оборонної політики Німеччини, яка до 24 лютого 2022 року базувалася на принципі "Ніколи знову" та вірі в мир та успішну співпрацю між країнами, у тому числі і з Росією. Основою цієї віри було не лише економічне процвітання Німеччини та Євросоюзу, який об’єднав європейські країни у прагненні до миру та добробуту, але й політика пам’яті, на якій виховувалися покоління німців.

"Жорстока загарбницька війна Росії проти України поставила Німеччину перед дилемою: як одночасно допомогти Україні дати відсіч агресору та забезпечити власну безпеку й безпеку інших країн НАТО. Але ми надаємо допомогу, попри те, що доводиться спустошувати склади Бундесверу", – зазначає пані посол.

Перша система IRIS-T за злою іронією долі, пише авторка колонки, була доставлена в Україну майже безпосередньо після масованої атаки Росії на Київ 10 жовтня. Але відтоді німецькі системи ППО врятували багато життів українців.

Повітряні сили ЗСУ не раз наголошували на 100%-й ефективності IRIS-T та зенітних танків Gepard у збитті ракет та дронів.

А Німеччина і далі працює над пришвидшенням виробництва та постачання зброї, а також навчанням українських військових. Адже з 24 лютого 2022 року ми живемо в реальності, де визначальним фактором, який рятує життя, є час.

Та обсяги також мають значення.

А Німеччина (разом із Британією) є другим найбільшим постачальником зброї для України, після США, констатує Анка Фельдгузен.

Список уже здійснених поставок сучасної зброї та обладнання з кожним тижнем стає все довшим.

"Крім того, коли ми говоримо про постачання зброї, ми відразу плануємо навчання, боєприпаси та технічне обслуговування", – пояснює авторка колонки.

Пріоритетом є навчання військових, адже воно забезпечує максимально ефективне використання сучасної зброї та рятує життя. 

Для перемоги України у війні важлива не тільки зброя, додає пані посол.

Україна отримує системну та структуровану підтримку в усіх сферах: зокрема, фінансову та гуманітарну, економічну, енергетичну, культурну та освітню.

Німеччина відразу гарантувала прихисток біженцям з України, надаючи їм житло, грошову допомогу та безкоштовне медичне обслуговування.

Німецьке суспільство та влада рішуче налаштовані на подальшу підтримку України.

Це підтверджують і нещодавні опитування ZDF-Politbarometer: на думку 32% опитаних, військова підтримка, яку західні країни надають Україні, повинна бути збільшена, ще 40% виступають за збереження існуючих обсягів допомоги.

"Україна захищає і нашу свободу", – констатує Анка Фельдгузен. 

Підсилюючи обороноздатність України, ми підсилюємо обороноздатність свободи та демократії.

"Моя країна черпає натхнення у Збройних Сил України та мужнього народу незламної країни, а наші держави взаємно підсилюють одна одну.

Слава Україні та вічна памʼять всім полеглим за нашу свободу!", – резюмує пані посол Німеччини в України.

Докладніше – у колонці Анки Фельдгузен Не тільки 18 танків Leopard 2: що надає Німеччина для перемоги України у війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: