США відклали візит Блінкена до Пекіна через китайський аеростат над Монтаною

П'ятниця, 3 лютого 2023, 18:24

Державний секретар США Ентоні Блінкен відклав поїздку до Китаю після того, як було виявлено китайський аеростат, що пролітав над чутливими об'єктами на заході США.

Про це повідомляє Associated Press, пише "Європейська правда".

Планувалося, що візит Блінкена відбудеться 5 і 6 лютого. Він мав зустрітися зі своїм китайським колегою і, можливо, з президентом Сі Цзіньпіном.

Візит мав відбутися на тлі загострення напруженості у відносинах між двома країнами.

За словами чиновника, повітряна куля-шпигун намагалася пролетіти над ракетними полями Монтани, але США оцінили її "обмежену" цінність з точки зору надання розвідданих, які вони не могли отримати за допомогою інших технологій, таких як супутники-шпигуни.

Китай заявив, що аеростат використовується для метеорологічних досліджень і відхилився від свого маршруту через погану погоду.

У заяві Міністерства закордонних справ Китаю йдеться про те, що воно "шкодує" про інцидент і працюватиме зі США над вирішенням цього питання.

Виступаючи перед журналістами в п'ятницю, високопоставлений представник Державного департаменту заявив, що умови були несприятливими для візиту Блінкена до Китаю, але що інша поїздка буде запланована "при першій же можливості".

Чиновник додав, що Вашингтон планує підтримувати "відкриті лінії зв'язку" з приводу інциденту, який був описаний як "явне порушення" суверенітету США.

Хоча офіційний представник заявив, що США визнали заяву Китаю про призначення повітряної кулі, вони підтримують оцінку Міністерства оборони про те, що вона використовувалася для спостереження.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.