Ердоган заявив, що західні посольства заплатять за тимчасові закриття

Понеділок, 6 лютого 2023, 08:56

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що західні дипмісії "заплатять" за попередження про небезпеку і тимчасове закриття консульств у Туреччині минулого тижня, тоді як поліція заявила про відсутність серйозної загрози для іноземців.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

За останні два тижні ультраправі активісти спалили копії священної книги мусульман, Корану, у Швеції, Данії та Нідерландах, що змусило Туреччину припинити переговори про зняття заперечень проти вступу Швеції та Фінляндії до НАТО.

Європейські країни засудили ці інциденти, але деякі з них кажуть, що не можуть їм запобігти через правила свободи слова.

Протягом останнього тижня Франція, Німеччина, Італія та США були серед тих, хто попередив своїх громадян про підвищений ризик нападів у Туреччині, особливо на дипломатичні представництва і немусульманські місця поклоніння. Німеччина, Франція і Нідерланди були серед країн, які тимчасово закрили дипломатичні місії в Туреччині з міркувань безпеки. Деякі з них назвали райони центрального Стамбула такими, що викликають найбільше занепокоєння, але не вказали джерела інформації.

У четвер Анкара викликала послів дев'яти країн, щоб розкритикувати їхні рішення про тимчасове закриття дипломатичних представництв і оголошення попереджень про загрозу безпеці. Наступного дня турецькі офіційні особи заявили, що західні країни, включаючи США і Німеччину, не поділилися інформацією, яка б підтверджувала їхні заяви про загрозу безпеці.

"Днями наше міністерство закордонних справ викликало їх усіх і поставило необхідний ультиматум, сказавши їм: "Ви дорого заплатите за це, якщо будете продовжувати в тому ж дусі", - сказав Ердоган.

Ердоган заявив, що західні держави "намагаються виграти час" і що "необхідні рішення" будуть прийняті під час засідання кабінету міністрів у понеділок, не уточнюючи деталей.

Раніше в неділю поліція заявила, що не знайшла доказів конкретної загрози для іноземців під час затримання 15 підозрюваних у приналежності до "Ісламської держави", яких звинувачують у нападах на консульства і немусульманські молитовні будинки, повідомили державні ЗМІ.

Агентство "Анадолу" процитувало заяву поліції Стамбула, в якій говориться, що підозрювані "отримали інструкції щодо дій, спрямованих на консульства Швеції та Нідерландів, а також християнські та іудейські місця поклоніння".

Хоча зв'язок підозрюваних з джихадистським угрупуванням був підтверджений, конкретних загроз щодо іноземців не було виявлено.

Міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу повторив у суботу розчарування Туреччини бездіяльністю Швеції щодо організацій, яких Анкара звинувачує в терористичній діяльності. Всі 30 членів НАТО повинні ратифікувати нових членів.

У червні Туреччина, Швеція і Фінляндія підписали угоду, спрямовану на подолання заперечень Анкари проти їхніх заявок на вступ до НАТО, в якій північноєвропейські країни зобов'язалися зайняти більш жорстку позицію, в першу чергу, щодо місцевих членів забороненої Робітничої партії Курдистану (РПК), яка підняла зброю проти турецької держави в 1984 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: