Ердоган хоче проведення виборів у травні попри землетрус

Середа, 8 лютого 2023, 11:23

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган хоче, щоб загальні вибори в країні відбулися згідно з планом через три місяці попри смертельні землетруси, що зруйнували більшу частину південного сходу країни цього тижня. 

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Bloomberg.

Ердоган, якого очікує одна з найскладніших виборчих гонок за два десятиліття перебування при владі, оголосив у вівторок про запровадження 90-денного надзвичайного стану. 

Це дозволить йому вжити швидких заходів у сфері безпеки і фінансів у районах, що постраждали від стихійного лиха. Очікується, що парламент схвалить цей крок у середу. 

Чиновники, знайомі з ходом переговорів, повідомили, що Ердоган оголосив про 90-денний надзвичайний стан і після його закінчення планує, щоб вибори відбулися 14 травня, як і планувалося спочатку. 

За словами співрозмовників, надзвичайні заходи також можуть закінчитися раніше, ніж через 90 днів.

Ердоган планує відвідати найбільш постраждалі міста Кахраманмараш і Хатай в середу. У постраждалих від землетрусу регіонах проживає населення, яке схильне голосувати за його Партію справедливості і розвитку, що має важливе значення для його успіху на виборах. 

Ердоган назвав землетруси "найбільшою катастрофою не лише в історії країни, а й у світі",  і мобілізував свій уряд для проведення рятувальних і відновлювальних робіт.

За оцінками Bloomberg Economics, державні витрати після землетрусів можуть становити 5,5% валового внутрішнього продукту протягом двох років.

Кількість жертв землетрусу на півдні Туреччини і півночі Сирії перевищила 9 400 осіб, що робить його найсмертоноснішою сейсмічною подією за останні десять років.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.