Одинадцять країн ЄС створили альянс для розвитку атомної енергетики в Європі

Середа, 1 березня 2023, 10:51

Одинадцять європейських країн зобов'язалися "тісніше співпрацювати" по всьому ланцюжку постачання атомної енергії та сприяти "спільним промисловим проєктам" у сфері нових генеруючих потужностей, а також нових технологій, таких як малі реактори.

Про це повідомляє Euractiv, пише "Європейська правда".

Країни підписали декларацію в Стокгольмі, щоби "спільно підтвердити своє прагнення зміцнювати європейське співробітництво в галузі атомної енергетики".

"Атомна енергетика є одним із багатьох інструментів для досягнення наших кліматичних цілей, виробництва електроенергії для базового навантаження і гарантування безпеки постачання", - йдеться в декларації, яка була підписана на полях зустрічі міністрів енергетики ЄС, організованої Швецією, яка наразі головує в ЄС.

Французький міністр з питань енергетичного переходу Аньєс Паньє-Рюнаше, яка ініціювала зустріч, заявила, що мета альянсу - "структурувати співпрацю по всьому ядерному ланцюжку створення вартості" і забезпечити Європу "всіма інструментами для досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року".

Серед одинадцяти підписантів - Болгарія, Хорватія, Чехія, Фінляндія, Франція, Угорщина, Нідерланди, Польща, Румунія, Словаччина і Словенія. Комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон також взяла участь у зустрічі.

Метою співпраці є сприяння дослідженням та інноваціям, а також допомога у встановленні "єдиних правил безпеки відповідно до найкращої міжнародної практики", йдеться у спільній декларації.

Важливо, що вона також спрямована на "посилення промислового співробітництва у розвитку європейських ядерних потужностей" і вивчення "спільних промислових проєктів" для нових реакторів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: