Прем'єр Румунії призначив "радником" робота зі штучним інтелектом

фото
Середа, 1 березня 2023, 17:25

У прем’єр-міністра Румунії Ніколае Чуке із середи з’явився новий урядовий "почесний радник" – робот зі штучним інтелектом на ім'я ION.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на News.ro.

Штучний інтелект виявив у Іспанії невідомий твір Лопе де Веги

ION – це повністю румунська розробка, завдання якої – збирати з інтернету повідомлення про "повсякденні проблеми" громадян Румунії, а також поширювати інформацію серед урядовців "для реалізації відповідної державної політики".

Як пояснюють розробники робота, технічно важливість повідомлень визначатиметься кількістю вподобань у соцмережах. Згодом за допомогою методів обробки природної мови та глибокого навчання будуть виокремлюватися релевантні пости за темами, що становлять інтерес для уряду Румунії.

 
Фото: Inquam Photos / Octav Ganea

"Румунський уряд робить перший крок на національному та міжнародному рівнях, тому що ми говоримо про першого урядового радника, який використовує штучний інтелект. Його ім'я ION походить від дзеркального відображення фрази NOI (румунською "ми")", – пояснив румунський прем’єр.

"Йому буде надана роль почесного радника прем'єр-міністра, і я ціную те, що його роль полягає в тому, щоб допомогти нам краще допомагати румунським громадянам, інформуючи уряд в режимі реального часу про пропозиції, проблеми та побажання румунів", – додав Чуке.

Уряди європейських країн вже використовують штучний інтелект в інших цілях. Приміром, минулого року податкова служба Франції в понеділок повідомила, що за допомогою штучного інтелекту виявила понад 20 тисяч незаконно побудованих басейнів, з власників яких зібрала штрафи загальною сумою понад 10 мільйонів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: