Франція проти залучення третіх країн до фонду оборонних закупівель, призначеного і для України - ЗМІ

Понеділок, 13 березня 2023, 16:12

Франція виступає проти залучення країн з-за меж Євросоюзу до діяльності фонду, призначеного для нарощування виробництва озброєнь, зокрема для України.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Politico.

Ключові комітети Європейського парламенту - а саме, комітети з питань промисловості, внутрішнього ринку та підкомітет з безпеки і оборони - сперечаються через фонд, офіційно відомий як European Defense Industry Reinforcement Through Common Procurement Act (EDIRPA). Наразі в ньому перебуває 500 мільйонів євро з можливістю збільшення.

Очолювана французами група в Європарламенті прагне зберегти фонд спільних оборонних закупівель у межах ЄС, що противники називають захопленням влади для Франції.

Наразі компромісний текст, з яким ознайомилися журналісти, залишає можливість для витрат за межами ЄС. У ньому йдеться, що компанії, які не входять до ЄС, можуть бути залучені "за умови, що це не суперечить ... інтересам безпеки та оборони союзу та його держав-членів".

Фракція у відповідних комітетах, що складається здебільшого з польських, естонських, португальських, німецьких і люксембурзьких парламентаріїв, також внесла поправки до тексту, включивши до нього "асоційовані треті країни". Вони хочуть залишити відкритою можливість залучення країн, що не входять до ЄС, таких як Південна Корея або США, для заповнення будь-яких прогалин у виробництві зброї.

На тлі масштабних боїв на території України зростає занепокоєння з приводу спроможності ЄС нарощувати виробництво боєприпасів і зброї.

Однак французькі євродепутати, які домінують у групі "Renew Europe", наполягають на своєму, прагнучи зробити фонд виключно європейським.

На частку французької промисловості припадає понад 25 відсотків європейського військового потенціалу. Але багато інших країн, від Італії до Швеції, також мають сильний оборонний сектор (і багато ключових компаній, що базуються там, часто мають тісні корпоративні зв'язки з країнами поза межами ЄС, такими як Велика Британія і США).

EDIRPA існує окремо від Європейського фонду миру, позабюджетного міжурядового фонду ЄС, який наразі використовується для поповнення поставок країн-членів ЄС після того, як вони відправили зброю в Україну. Цей механізм перебуває в центрі поточних планів щодо швидкого забезпечення України боєприпасами.

EDIRPA - це середньостроковий проєкт, спочатку розрахований на 2022-2024 роки, для продовження спільних закупівель зброї та боєприпасів.

На основі EDIRPA Комісія має представити ще масштабнішу програму спільних закупівель під назвою "Європейська програма оборонних інвестицій", яка спочатку очікувалася торік, а тепер має з'явитися наприкінці цього року.

Дипломати зазначають, що неясно, де Комісія може знайти гроші на більш амбітну програму спільних закупівель.

Раніше повідомлялося, що завдяки військовій допомозі США і європейських країн після російського вторгнення Україна у 2022 році стала третім за обсягом імпортером зброї у світі.

Нагадаємо, 8 березня у Стокгольмі міністри оборони країн ЄС домовилися прискорити постачання артилерійських снарядів і закупити більше боєприпасів для допомоги Україні, але ще мають вирішити, як перетворити ці плани на реальність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: