ЄС попередньо погодив прискорення постачання і спільну закупівлю боєприпасів для України

Четвер, 9 березня 2023, 11:13

Країни Європейського Союзу домовилися в середу прискорити постачання артилерійських снарядів і закупити більше боєприпасів для допомоги Україні, але ще мають вирішити, як перетворити ці плани у реальність.

Про домовленість на засіданні міністрів оборони країн ЄС у Стокгольмі напередодні повідомив глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, пише "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Згідно з планом, розробленим Боррелем, країни ЄС отримають фінансові стимули у розмірі 1 млрд євро, щоб відправити більше артилерійських снарядів до України, а ще 1 мільярд євро піде на спільну закупівлю нових снарядів.

Парламент Швейцарії не підтримав реекспорт боєприпасів в Україну

"Ми досягли загальної згоди щодо цієї процедури, але є питання, які ще не вирішені. Все має бути детально обговорено", - сказав Боррель після зустрічі міністрів у Стокгольмі.

Боррель висловив сподівання, що план буде остаточно узгоджений на зустрічі міністрів закордонних справ і оборони ЄС 20 березня.

Міністр оборони України Олексій Резніков, який теж був присутній у Стокгольмі, закликав міністрів підтримати естонський план, згідно з яким країни ЄС мали б об'єднати зусилля для закупівлі 1 мільйона 155-міліметрових снарядів цього року на суму 4 мільярди євро.

План Борреля менший за масштабом, але все одно стане знаковим кроком для ЄС, оскільки оборонні закупівлі здебільшого були прерогативою окремих урядів країн-членів Євросоюзу.

Чиновники ЄС кажуть, що якщо блок розмістить велике замовлення від імені урядів країн-членів, вони отримають кращу ціну і нададуть збройовим компаніям сильний стимул інвестувати в збільшення виробничих потужностей.

Мільйон боєприпасів та системи: Резніков розповів про зустріч з міністрами оборони ЄС

Проте, за словами чиновників, ще багато роботи належить зробити, щоб узгодити такі деталі, як фінансування та ініціатива в укладанні угод з компаніями-виробниками зброї.

За словами урядовців, Україна витрачає снаряди швидше, ніж її союзники можуть їх виробляти, що спонукає до відновлення пошуку боєприпасів і шляхів нарощування виробництва.

Резніков сказав, що Україна потребує від 90 до 100 тисяч артилерійських снарядів на місяць. Але міністри і чиновники ЄС не змогли сказати, наскільки європейська оборонна промисловість здатна забезпечити Україну снарядами, яких вона потребує.

Раніше Естонія закликала ЄС зосередитися на якнайшвидшому придбанні боєприпасів для України для запуску промислового виробництва, замість того, щоб відправляти наявні запаси.

Литва на зустрічі у Стокгольмі рішуче закликала ЄС прискорити зусилля зі спільної закупівлі додаткових 155-мм артилерійських боєприпасів для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.