ЗМІ з’ясували місце перебування яхти, яку пов'язують з вибухами на "Північних потоках"

Понеділок, 13 березня 2023, 16:28

Яхта, яку вважають пов’язаною з підривом газопроводів РФ у Балтійському морі, пришвартована на стрілці Буг на німецькому острові Рюген. 

Про це повідомило видання Spiegel, пише "Європейська правда".

Яхта класу Bavaria 50 Cruiser, на якій, як вважається, 6 вересня минулого року загін підривників вирушив до трубопроводів "Північного потоку", пришвартована просто неба біля комуни Дранске на острові Рюген. 

Зеленський про вибухи на "Північних потоках": українці точно цього не робили

На території біля Дранске розташована колишня військова гавань. Сьогодні це місце використовується компанією, якій належить яхта "Андромеда", як зимовий склад для її вітрильників. 

Також видання повідомляє інші нові деталі стосовно судна. Слідчі, які обшукували "Андромеду" у січні, як стверджується, зняли бортову електроніку з яхти та забрали її на експертизу. Ймовірно, під час обшуку на яхті було виявлено сліди вибухівки.

За чутками, 6 вересня екіпаж із кількох людей зафрахтував "Андромеду". За даними видання, капітан представився фрахтувальником з болгарським чи румунським паспортом і заплатив за оренду яхти готівкою. 

Вважається, що співробітник компанії записав номер його посвідчення особи, а також дані його ліцензії на керування судном та ліцензії на радіозв'язок.

Поліція Данії розшукувала яхту, пов'язану з вибухами на "Північних потоках"

Оскільки "Андромеда" не мала автоматичної ідентифікаційної системи, її дані неможливо знайти на звичайних суднових трекерах. Тому для реконструкції маршруту слідчим, ймовірно, довелося вдатися до збережених радіолокаційних записів руху суден на Балтійському морі, які можуть бути неповними для невеликих суден.

Наразі відомо, що маршрут "Андромеди" пролягав з Ростока через Вік-на-Рюген до данського острова Борнгольм у Балтійському морі і далі до Крістіансо. Саме в цьому районі 26 вересня сталися вибухи на трьох з чотирьох труб "Північного потоку".

Обставини оренди "Андромеди" поки що невідомі. За даними видання, адреса електронної пошти може вказувати на Україну. Однак поки що немає жодних доказів того, що український уряд причетний до цих атак. 

Раніше видання Spiegel показало фото яхти "Андромеда".

Офіційний Київ заперечує причетність українських офіційних структур до підриву газопроводів РФ у Балтійському морі на тлі публікацій у західній пресі про "український слід".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: