Суд Німеччини підтвердив законність вилучення дочірніх компаній "Роснефти"

Вівторок, 14 березня 2023, 17:27

Федеральний адміністративний суд Німеччини в Лейпцигу у вівторок відхилив позов російської нафтової компанії "Роснефть" проти рішення Берліна взяти під опіку її німецькі дочірні підприємства і взяти під контроль нафтопереробний завод PCK Schwedt.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Суд назвав достатніми заслухані ним докази того, що у вересні 2022 року, коли федеральний уряд Німеччини ухвалив рішення про опіку над дочірніми компаніями "Роснефти", існувала "конкретна загроза" недоотримання ними нафти.

"Це хороша новина для безпеки постачання й майбутнього PCK Schwedt. Безпека постачання є головним пріоритетом і, отже, керівним принципом", – прокоментував міністр економіки Німеччини Роберт Габек.

Шольц: Росія може повністю припинити постачання не лише газу, а й нафти

Його відомство після рішення суду, яке не підлягає оскарженню, заявило, що планує продовжити опіку над дочірніми компаніями "Роснефти", яка закінчується 15 березня, ще на шість місяців.

Нагадаємо, у вересні 2022 року уряд Німеччини відповідно до закону про енергетичну безпеку передав німецький підрозділ "Роснефти" Rosneft Deutschland під опіку Федерального мережевого агентства. Так Берлін фактично отримав контрольний пакет акцій нафтопереробного заводу PCK Schwedt, співвласниками якого є Shell та Eni і який постачає 90% палива Німеччині.

Згодом "Роснефть" подала скаргу на уряд Німеччини за це рішення.

Хоча опіка надає Німеччині право голосу під час ухвалення рішень, про експропріацію підприємства не йдеться, і "Роснефть" залишається його законним власником, навіть якщо не має над ним контролю.

Rosneft Deutschland забезпечує близько 12% нафтопереробних потужностей Німеччини, що робить її однією з найбільших нафтопереробних компаній у Німеччині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: