Юніоністи у Північній Ірландії розкритикували домовленість між Британією і ЄС щодо руху товарів

Середа, 15 березня 2023, 08:27

Лідер Демократичної юніоністської партії Північної Ірландії Джеффрі Дональдсон посилив критику домовленості ЄС та Британії щодо правил руху товарів у регіоні після Brexit, але у формулюваннях, які ще залишають можливість погодитись. 

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда".

Дональдсон саме поїхав у Сполучені Штати збирати підтримку для позиції юніоністів, але там у DUP практично немає союзників, а в адміністрації Байдена дали зрозуміти, що виступають за розблокування роботи уряду Північної Ірландії і вважають, що юніоністам час припинити перешкоджати цьому. 

Дональдсон сказав, що Віндзорська рамкова домовленість "не вирішує деяких фундаментальних проблем" регіону та потребує "подальшого роз’яснення, доопрацювання і змін". 

На його думку, домовленість повністю не зняла питання про те, що підривається конституційний союз Північної Ірландії з Британією; немає ясності щодо того, як товари "зеленого коридору" - які призначені для продажу у Північній Ірландії - будуть проходити через порти без будь-яких перевірок; зберігається ризик регуляторної несумісності ринку у Північній Ірландії з рештою території Британії і компанії регіону примушують дотримуватися певного законодавства ЄС "навіть якщо вони торгують у межах Сполученого Королівства".

Крім того, Дональдсон висловив сумнів у тому, чи справді депутатам регіону дадуть можливість блокувати застосування у регіоні майбутніх змін до торгового законодавства ЄС.

Прихильники "жорсткої лінії" серед юніоністів зраділи останнім заявам Дональдсона як сигналу про те, що партія все ж відкине компроміс. 

Раніше юніоністи заявили, що беруть щонайменш місяць на узгодження своєї позиції щодо домовленості Британії і ЄС. 

Як відомо, після кількох місяців переговорів Лондон і Брюссель досягли компромісу з чи не найболючішого питання двосторонніх відносин.

Документ, що отримав назву Віндзорська рамкова домовленість (The Windsor Framework), покликаний закрити найбільшу проблему, яка виникла через Brexit: питання торгівлі через Північну Ірландію. Попри те, що Лондон завершив вихід з ЄС ще у 2020 році, схему розв'язання цієї проблеми знайти не вдавалося.

Про суть нового північноірландського компромісу та які наслідки він матиме для британських островів – читайте у статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: