Глава МЗС Британії: найкращий шлях захистити Молдову – це допомогти у захисті України

Четвер, 16 березня 2023, 12:14

Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі заявив у четвер, що найкращий спосіб захистити Молдову від нападу Росії – це допомогти українцям у захисті.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє The Guardian.

На запитання журналістів, чи планує Британія надати військову підтримку Молдові, Клеверлі відповів: "Ми твердо переконані, що один з найкращих способів захистити Молдову від фізичного нападу – це допомогти українцям захистити себе від Росії".

Нагадаємо, президентка Мая Санду заявила на Мюнхенській конференції з безпеки, що українці борються і за свободу Молдови.

Коментуючи та засуджуючи російську агресивну війну, Санду наголосила, що існувала серйозна загроза окупації Молдови військами РФ, однак зараз цей ризик суттєво знизився завдяки успішним діям ЗСУ.

15 березня журналісти-розслідувачі кількох країн опублікували матеріали про російську стратегію впливу на Молдову, яку, вочевидь, розробили у Кремлі близько двох років тому. У ній 2030 рік визначають як "крайній термін" взяття під політичний контроль Молдови та її дистанціювання від західних партнерів. 

Речник Кремля Дмитрій Пєсков, коментуючи публікації, заявив, що нічого не чув про існування такого плану, а керівництво Молдови заразилося "русофобською інфекцією", тоді як Москва прагне добросусідських відносин із Кишиневом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.