Британія виділить кошти на допомогу Молдові та Грузії через "загрозу на їхньому порозі" 

Четвер, 16 березня 2023, 12:34

Британія виділить нове фінансування для Молдови та Грузії для боротьби зі зловмисним впливом РФ.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться у повідомленні зовнішньополітичного відомства Британії.

Під час візиту до обох країн (16-17 березня) глава МЗС Британії Джеймс Клеверлі оголосить про виділення додаткових 10 мільйонів фунтів стерлінгів на підтримку економічних та управлінських реформ у Молдові, а також про нове фінансування для посилення безпеки виборів у Грузії, що відбудуться наступного року.

Міністр підтвердить, що Британія підтримує народи Молдови та Грузії у захисті їхнього демократичного вибору йти шляхом свободи, незалежності та суверенітету.

"Мало яке суспільство розуміє підступну тактику зловмисної діяльності Росії більше, ніж Молдова і Грузія. Велика Британія не стоятиме осторонь, коли Москва відверто підриває їхню демократію, суверенітет і територіальну цілісність", - сказав Клеверлі перед візитом.

"Ми повинні посилити їхню стійкість до гібридних загроз з боку Росії, захистити демократичний вибір їхніх народів і захистити їх від загрози на порозі їхніх домівок", - додав він.

Як зазначається, обидві країни є вразливими, оскільки страждають від наслідків гібридної тактики Кремля, агресії та спроб розширити російський контроль над регіоном.

10 мільйонів фунтів стерлінгів від Британії для Молдови мають бути спрямовані на економічні та управлінські реформи, в тому числі в енергетичному секторі.

У Грузії Клеверлі оцінить, як співпраця з Великою Британією допомагає протидіяти підривному російському втручанню, в тому числі співпраця в галузі оборони і кібербезпеки.

Щоб допомогти зміцнити демократію в Грузії, Велика Британія також надасть 500 тисяч фунтів стерлінгів на створення середовища для вільних і чесних виборів у 2024 році і їхній захист їх від зовнішнього втручання.

Нові зобов'язання для Молдови є додатковими до 12 мільйонів фунтів стерлінгів, вже виділених на критично важливу роботу з боротьби з корупцією та забезпечення прозорості в країні.

Нагадаємо,  Джеймс Клеверлі заявив у четвер, що найкращий спосіб захистити Молдову від нападу Росії - це допомогти українцям у захисті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: