Британія закликала Китай використати візит в Москву для тиску на Путіна, щоб він вивів війська

П'ятниця, 17 березня 2023, 14:47

У британському уряді вважають, що лідер Китаю Сі Цзіньпін має використати свою поїздку до Москви наступного тижня, щоб спонукати президента Росії Владіміра Путіна вивести війська з України.

Про це, як пише "Європейська правда", заявив речник прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунак, його цитує Sky News.

На Даунінг-стріт підкреслили, що не заперечують, якщо Китай справді прагне докласти зусиль для відновлення суверенітету України.

Китай хоче, щоб Росія продовжувала війну в Україні – президент Литви

"Якщо Китай хоче відіграти реальну роль у відновленні суверенітету України, то ми, безумовно, вітатимемо це", - сказав прессекретар журналістам, коментуючи майбутній візит Сі Цзіньпіна.

Речник додав, що будь-яка мирна угода, якщо вона не заснована на суверенітеті та самовизначенні України, не може вважатися мирною угодою. Китайське МЗС раніше опублікувало так званий "мирний план" зі своїми ідеями щодо врегулювання війни Росії проти України.

У британському уряді підкреслили на тлі московського візиту, що Пекіну слід закликати Путіна вивести свої війська з України.

"Тому ми продовжуватимемо закликати Китай, як ми це робили раніше, приєднатися до інших країн світу у закликах до Путіна вивести свої війська", - підкреслив речник.

Офіційний візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна в Росію відбудеться 20-22 березня.

За повідомленнями ЗМІ, Сі Цзіньпін планує поговорити з президентом України Володимиром Зеленським вперше за час повномасштабної війни, ймовірно, вже після поїздки до Москви.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.