Президент Чорногорії визначив дату дострокових парламентських виборів

П'ятниця, 17 березня 2023, 15:31

Президент Чорногорії Міло Джуканович оголосив дату проведення дострокових парламентських виборів.

Своє рішення він озвучив на пресконференції 17 березня, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Vijesti.

Джуканович заявив, що вибори відбудуться 11 червня. Він оголосив про це наступного дня після розпуску парламенту і напередодні виборів президента цими вихідними, на яких він балотується на наступний п'ятирічний термін.

Чому Чорногорія виявилася беззахисною перед атакою "друзів Путіна"

"Відповідно до конституції (...), я вирішив призначити парламентські вибори на 11 червня", - сказав президент Чорногорії.

Джуканович раніше стверджував, що має повноваження розпустити парламент і призначити дострокові вибори через те, що депутати так і не спромоглися затвердити уряд.

У грудні 2022 року після повалення уряду, який затвердив скандальну угоду із Сербською православною церквою, парламент обрав прем’єром Міодрага Лекича, використавши, ймовірно, неконституційну процедуру.

Однак після тривалих переговорів новий уряд так і не було сформовано.

Паралельно в неділю у Чорногорії мають відбутись вибори президента, у яких беруть участь сім кандидатів, включно з Джукановичем.

Між корупцією та впливом РФ: вибори, що можуть означати втрату Чорногорії для Заходу

Головними опонентами Джукановича на недільних виборах є Андрія Мандич, голова "Демократичного фронту", який прагне тісніших зв'язків із Сербією та Росією, та Яков Мілатович, прозахідний економіст і заступник голови руху "Європа зараз".

Опоненти звинувачують Джукановича і його Демократичну партію соціалістів у корупції та зв'язках з організованою злочинністю. Джуканович і його партія заперечують звинувачення.

Більше про це дивіться у свіжій розмові "Європейської правди" з журналісткою, редакторкою порталу "Балканський оглядач" Наталією Іщенко.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: