У Чорногорії провалились переговори про новий уряд, країні загрожують дострокові вибори

Середа, 4 січня 2023, 22:06

У Чорногорії в середу провалились переговори про формування нового уряду між призначеним прем’єром Міодрагом Лекичем і керівниками парламентської більшості, що наближає країну до дострокових виборів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на N1.

Зустріч Лекича з керівником просербського "Демократичного фронту" Андрією Мандичем і Громадянської платформи "Чорне і біле", чинним виконувачем обов’язків глави уряду Дрітаном Абазовичем тривала кілька годин.

За її підсумками Лекич заявив, що під час переговорів він намагався створити "атмосферу довіри" та "серйозний діалог", але марно.

"Уряду не буде. Хай громадяни вирішують, хто був налаштований серйозно, а хто ні. Чорногорія – на роздоріжжі. Деякі переможені сили 2020 року будуть радіти", – сказав призначений прем’єр, натякаючи на Демократичну партію соціалістів багаторічного президента Міло Джукановича.

Своєю чергою Мандич звинуватив партію Абазовича – чиї представники відмовились підписувати вимогу про скликання сесії парламенту для обрання нового уряду – в провалі переговорів, а також відмові від 10 мандатів, які пропонувались.

Євросоюз: останні події у Чорногорії уповільнили її шлях до ЄС

Він додав, що тепер, імовірно, президент Чорногорії Джуканович і спікерка парламенту Даніела Джурович зможуть домовитись про проведення позачергових президентських і парламентських виборів в один день.

Нагадаємо, 75-річного досвідченого чорногорського політика Лекича було призначено парламентом новим главою уряду минулого тижня. Це призначення супроводжувало політичну кризу, яка тривала в країні з середини минулого року.

У серпні 2022-го парламент Чорногорії виніс вотум недовіри уряду Абазовича у зв'язку з підписанням давно оскаржуваної угоди, яка регулює відносини із впливовою Сербською православною церквою.

Парламентська більшість, що складається з різнорідної коаліції проєвропейських і просербських партій, запропонувала кандидатуру Лекича на посаду прем'єр-міністра Джукановичу, але без підписів депутатів президент відхилив її.

Тоді депутати ухвалили закон, що дає змогу парламенту висувати кандидатуру прем'єра в разі, якщо президент цього не зробить, що вимагає внесення змін до конституції. Однак конституційний суд не функціонує з вересня, оскільки парламент не зміг домовитися про призначення нового судді після того, як один із них пішов у відставку.

Венеціанська комісія заявила, що закон про обмеження президентських повноважень суперечить конституції і має бути змінений.

Детально про політичну кризу у Чорногорії "ЄвроПравда" розповідала у статті: Хрест на європейських амбіціях: куди заведе Чорногорію реванш просербських сил.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.