У Парижі знову спалахнули протести через ухвалення пенсійної реформи

відео
П'ятниця, 17 березня 2023, 22:19

У Парижі під час нової демонстрації проти планів уряду підвищити пенсійний вік у Франції сталися сутички між поліцією та протестувальниками.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Заворушення в п'ятницю ввечері сталися після аналогічних подій у четвер, коли президент Франції Еммануель Макрон вирішив затвердити суперечливу пенсійну реформу за спеціальною процедурою без голосування в парламенті.

Деякі демонстранти, які зібрались у Франції на площі Згоди біля будівлі Національної асамблеї, скандували "Макрона у відставку!" Для припинення заворушень поліція застосувала сльозогінний газ.

За непідтвердженими даними, є постраждалі з обох боків.

Нагадаємо, президент Макрон вирішив задіяти спецпроцедуру "в обхід парламенту" для ухвалення пенсійної реформи, яку не підтримує більшість населення. Процедура дозволяє в окремих випадках прем'єр-міністру оголошувати про ухвалення закону без голосування в Національній асамблеї.

Відповідно до плану уряду, з 1 вересня 2023 року до 2030 року пенсійний вік має бути поступово підвищено з 62 до 64 років із "кроками" по 3 місяці на рік. Крім того, для отримання пенсії у повному розмірі необхідний період сплати внесків збільшиться з поточних 42 років до 43 років до 2027 року.

Опитування громадської думки показують, що переважна більшість виборців виступає проти змін, а профспілки та протестувальники попередили, що продовжать страйки, навіть якщо законопроєкт буде схвалений.

Детально на цю тему читайте у статті: Макрон йде на загострення: як заради пенсійної реформи Франція увійшла в політичну кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: