Джонсон і Трасс голосуватимуть проти компромісної угоди Британії та ЄС щодо Brexit

Середа, 22 березня 2023, 11:33

Колишні прем'єри Борис Джонсон і Ліз Трасс голосуватимуть проти угоди між Великою Британією та ЄС щодо правил торгівлі в Північній Ірландії після Brexit, що стане ударом по спробах чинного глави уряду Ріші Сунака об'єднати свою Консервативну партію навколо угоди.

Про це пише Politico, повідомляє "Європейська правда"

У заяві, опублікованій напередодні першого парламентського голосування за угоду в середу, Джонсон сказав, що Віндзорські рамки Сунака - неприйнятні. Лондон і Брюссель уклали Віндзорську домовленість на початку місяця, щоб вирішити спірне питання транзиту товарів після Brexit.

Джонсон попередив, що угода або залишить Північну Ірландію "в полоні правового порядку ЄС", або означатиме, що "вся Британія не змогла належним чином скористатися перевагами Brexit".

"Це - неприйнятно. Замість цього найкращий спосіб дій - це продовжити роботу над законопроєктом про протокол щодо Північної Ірландії і переконатися, що ми повернемо собі контроль", - сказав Джонсон.

Рада ЄС схвалила основні елементи компромісної угоди Лондона та Брюсселя щодо Brexit

Він мав на увазі відкладений план Британії в односторонньому порядку скасувати спірний Північноірландський протокол, який зобов'язував регіон дотримуватися стандартів ЄС щодо товарів.

Пізніше в середу вранці з'явилася заява прессекретаря Трасс, в якій вказано, що "вона вирішила проголосувати проти нормативного документа сьогодні вдень".

Намір Джонсона і Трасс проголосувати проти угоди може стати проблемою для Сунака, якщо більше їхніх союзників в парламенті наслідуватимуть цей приклад.

Нагадаємо, Демократична юніоністська партія Північної Ірландії (ДЮП) вирішила, що голосуватиме проти Віндзорської рамкової домовленості.

Як відомо, після кількох місяців переговорів Лондон і Брюссель досягли компромісу з чи не найболючішого питання двосторонніх відносин.

Документ, що отримав назву Віндзорська рамкова домовленість (The Windsor Framework), покликаний закрити найбільшу проблему, яка виникла через Brexit: питання торгівлі через Північну Ірландію. Попри те, що Лондон завершив вихід з ЄС ще у 2020 році, схему розв'язання цієї проблеми знайти не вдавалося.

Про суть нового північноірландського компромісу читайте у статті - Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.