Юніоністи в Північній Ірландії відкинули компромісну угоду Британії та ЄС щодо Brexit

Понеділок, 20 березня 2023, 16:30

Демократична юніоністська партія Північної Ірландії (ДЮП) в понеділок вирішила, що голосуватиме проти Віндзорської рамкової домовленості, яку на початку місяця уклали Лондон і Брюссель для вирішення питання транзиту товарів після Brexit.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Наша партія вважає, що залишаються ключові сфери, які викликають занепокоєння і потребують подальшого роз'яснення, доопрацювання і змін, а також подальшого розгляду юридичного тексту (Віндзорської рамкової домовленості)", – йдеться в заяві лідера ДЮП Джеффрі Дональдсона.

Заява юніоністів, які традиційно виступають за зближення Північної Ірландії з рештою Сполученого Королівства, з’явилася напередодні першого голосування за Віндзорську домовленість у британському парламенті.

У середу Палата громад розглядатиме одну з ключових складових угоди –"Стормонтське гальмо", яке дасть Асамблеї Північної Ірландії право накладати вето на будь-які нові правила ЄС, що застосовуються в регіоні.

Юніоністи у Північній Ірландії розкритикували домовленість між Британією і ЄС щодо руху товарів

Відсутність підтримки ДЮП може стати сигналом для низки членів Консервативної партії, що орієнтуються на юніоністів і виступають за жорсткий Brexit, відкидаючи будь-які компроміси з Брюсселем.

Минулого року Демократична юніоністська партія на знак протесту проти попередньої домовленості щодо торгівлі в Північній Ірландії вийшла зі складу Асамблеї, фактично паралізувавши роботу місцевої влади.

Як відомо, після кількох місяців переговорів Лондон і Брюссель досягли компромісу з чи не найболючішого питання двосторонніх відносин.

Документ, що отримав назву Віндзорська рамкова домовленість (The Windsor Framework), покликаний закрити найбільшу проблему, яка виникла через Brexit: питання торгівлі через Північну Ірландію. Попри те, що Лондон завершив вихід з ЄС ще у 2020 році, схему розв'язання цієї проблеми знайти не вдавалося.

Про суть нового північноірландського компромісу та які наслідки він матиме для британських островів – читайте у статті журналіста "Європейської правди" Олега Павлюка Кінець "вічного Brexit": все про нові умови розлучення Британії з ЄС щодо Північної Ірландії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.