Міністр оборони Фінляндії натякнув, що говорити про винищувачі Hornet для України поки зарано

Четвер, 23 березня 2023, 15:03

Фінський міністр оборони Антті Кайкконен підтвердив, що від України надходили сигнали про зацікавленість американськими винищувачами Hornet, які є на озброєнні у Фінляндії, але країна поки не готова це обговорювати. 

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда".

Кайкконен зазначив, що українська сторона справді зверталася до Міноборони і сподівалася обговорити питання "Хорнетів", але натякнув, що поки Фінляндія не готова обговорювати літаки.

"Нам ще необхідні "Хорнети" для себе у найближчі кілька років", - зазначив Кайкконен. 

Прем’єрка Санна Марін перед зустріччю лідерів ЄС у Брюсселі не стала підтверджувати чи спростовувати інформацію Helsingin Sanomat про те, що Україна пропонувала обговорити передачу "Хорнетів" за участю США, оскільки йдеться про літаки американського виробника.

Нагадаємо, Марін після візиту до Києва висловила думку, що у Фінляндії також могли би подумати, чи є можливість передати Україні винищувачі Hornet, які у перспективі замінять на F-16.

На її адресу після того лунало чимало критики із закидами, що такі публічні заяви не варто було робити до консультацій всередині країни. 

Наскільки відомо з відкритих джерел, зараз у Повітряних сил Фінляндії - 55 винищувачів F/A-18 Hornet і біля двадцяти тренувальних моделей, є також старіші тренувальні моделі британських Hawk. Фінляндія на заміну замовила у США 64 новітніх винищувачів F-35, їх мають поставити до 2026 року. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: