Додону не дозволили помолитись на Афоні

П'ятниця, 24 березня 2023, 16:33

Вища судова палата Молдови, яка є верховним судом країни, у п’ятницю відмовила колишньому президенту Ігорю Додону, який перебуває під судовим контролем у так званій справі "кулька", виїхати на великоднє паломництво на гору Афон.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на TV8.

Додон планував поїхати в монастир на горі Афон з 31 березня по 11 квітня. Та в п’ятницю суд остаточно відхилив клопотання експрезидента Молдови.

Сам Додон після суду заявив, що очікував на негативне для себе рішення, але для нього "було принципово важливо, щоб наші співгромадяни побачили, з яким правосуддям ми маємо справу".

"Повторю те, про що говорив і раніше: у мене тільки одне громадянство - Республіки Молдова. Я не збираюся виїжджати з країни. Залишаюся тут, щоб боротися з цією владою. Інших планів у мене немає", – написав Додон у Telegram.

Експрезидент Молдови Додон став фігурантом нової кримінальної справи

Поїздки на Афон для колишнього президента Молдови є звичними. У минулі роки він їздив туди або з родиною, або з колегами по Партії соціалістів, зазначає TV8.

Зазначимо, що подорожі на Афон, зокрема державним коштом, полюбляв колишній український президент Віктор Янукович. Він, серед іншого, подорожував туди "до старців" перед виборами 2004 року, які програв. А після перемоги 2010 року полетів на Афон із великою делегацією, замаскувавши поїздку під робочий візит.

Нагадаємо, Додон перебував під домашнім арештом з 26 травня 2022 року у зв’язку з так званою справою про "кульок" - що отримала назву за відеозаписом, на якому видно, як Додон отримує чорний пакет від колишнього "володаря Молдови", олігарха й лідера Демпартії Влада Плахотнюка. 

6 жовтня прокуратура повідомила про завершення розслідування, 17 жовтня почався судовий розгляд справи. За версією прокурорів, Додон отримав від Плахотнюка від 600 тисяч до мільйона доларів США, кошти мали піти на витрати партії.

Пізніше експрезидент Молдови став фігурантом ще однієї кримінальної справи - про отримання фіктивної медичної довідки, на основі якої просив виїзду до Румунії для лікування сина.

Читайте більше про цю справу: Зрада президента: як Молдова дійшла до арешту Додона та що це змінить у відносинах з РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: