Як зробити нафтогазові санкції більш болючими для Росії

Аналітика коротко
Понеділок, 6 березня 2023, 13:19

Наскільки прибутковим був для Росії 2022 рік, настільки фінансово проблемним буде для неї рік 2023, пише президентка DiXi Group Олена Павленко у колонці Позбавити Росію грошей на війну: як ЄС варто посилити енергетичні санкції.

Авторка колонки пише, що у минулому році працювало правило, яке Росія застосувала до всіх країн, які купували її нафту і газу – чим більше скорочувати обсяги постачання, тим вищі будуть ціни.

Це дозволило Росії, констатує Олена Павленко, при скороченні постачання газу до ЄС, отримувати рекордні обсяги прибутків: поставивши в ЄС 100,9 млрд кубометрів газу в 2022 році (порівняно з 185,1 млрд кубометрів газу в 2021), Росія отримала удвічі більше коштів. 

"Але у 2023 році тенденція може бути протилежною", – вважає експертка.

Коли стало зрозуміло, що країни ЄС здатні пройти зимовий період і знайти заміщення російського газу, ціни почали падати, пише президентка DiXi Group. Ціна на газ уже впала до 600 євро за тис. кубометрів, тоді коли раніше вона досягала 2000 євро за тис. кубометрів.

За словами Олени Павленко, аналогічну тенденцію ми бачимо у ситуації з нафтою. І коли Росія спробувала застосувати свою формулу "мінус обсяг, плюс ціна" на ринку нафти, вона не спрацювала.

Як наслідок, нещодавно російський уряд заявив, що буде скорочувати видобуток нафти на 500 тис. барелів на добу, починаючи з березня. Ринок майже не відреагував на цю заяву.

"Звідси перший меседж: російська формула "мінус обсяг, плюс ціна" уже не діє", – робить висновок авторка колонки. 

І навіть якщо вона і матиме ефект, то він буде значно слабшим цього року, ніж у 2021-2022. Це означає, пише експертка, що ЄС і G7 можуть продовжувати знижувати price cap (цінові обмеження) на російську нафту і не боятися шоку, який виник ще на початку минулого року.

Після того як price cap почав діяти, результат санкцій стало добре видно.

У січні 2023 року дефіцит бюджету РФ склав $25 млрд, і це майже 60% річного дефіциту бюджету. Податкові надходження від продажу нафти і газу впали на 46% порівняно з аналогічним періодом 2022 року. Також суттєво зросли видатки – майже на 60%. Росія фінансує війну, а це потребує багато грошей.

Важливо, що цей бюджет Росія формувала при ціні на нафту в $70, натомість вона торгувалася у січні на позначці близько $50. Тобто якщо взяти до уваги результати першого місяця, врахувати зниження ціни на нафту і ще додати результати санкцій на нафтопродукти, то вже зараз очевидно, що Росія завершить 2023 рік з величезною дірою, яка буде перевищувати офіційні прогнози. Експерти кажуть про дефіцит до $70-80 млрд.

"Ймовірно, на закриття цієї дірки будуть використовувати Фонд національного добробуту.

Але це лише початок санкційного тиску", – попереджає президентка DiXi Group. 

Запровадження цінових обмежень на нафтопродукти з лютого 2023 року дасть додатковий ефект і зробить надходження до російського бюджету ще меншими, впевнена експертка.

Втім, попри скорочення доходів від нафти і трубопровідного газу, Росія досить добре почувається у секторі ядерної енергетики і постачання LNG.

"Тому ми очікуємо, що незабаром як LNG, так і атомний сектор також стануть секторами, на які будуть поширені санкції ЄС", – зазначає Олена Павленко.

Докладніше – у колонці Олени Павленко Позбавити Росію грошей на війну: як ЄС варто посилити енергетичні санкції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: