У парламенті Британії заявили про небезпечно низькі рівні боєприпасів через війну в Україні

Вівторок, 7 березня 2023, 10:52

Відновлення британських запасів боєприпасів, що зменшуються з огляду на війну в Україні, може зайняти щонайменше десятиліття, поставивши під загрозу національну безпеку Великої Британії.

Про це попередили у парламенті Британії, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на британську агенцію PA.

Комітет з питань оборони заявив, що Британія та інші союзники по НАТО допустили падіння своїх запасів боєприпасів до "небезпечно низького рівня", намагаючись допомогти Києву у його боротьбі проти російського загарбника.

Комітет заявив, що спосіб, у який західні уряди закуповують озброєння, "не відповідає меті", і закликав міністерство оборони розробити план дій для скорочення часу, необхідного для відновлення своїх запасів.

"Очевидно, що Велика Британія і її союзники по НАТО допустили скорочення запасів боєприпасів до небезпечно низького рівня", - йдеться в доповіді.

"В той час як Росія також стикається зі зменшенням своїх запасів, інші супротивники здатні підтримувати і потенційно збільшувати свої запаси", - кажуть депутати.

"Тому нездатність поповнити запаси Великої Британії ставить під загрозу не лише нашу здатність забезпечувати Україну, але й протидіяти будь-якій загрозі нашій власній безпеці", - йдеться в заяві.

Попередження комітету перегукується із занепокоєнням, висловленим міністром оборони Беном Воллесом, який заявив, що обладнання британської армії "відчайдушно потребує заміни", а вторгнення Росії в Україну означає, що деякі оновлення мають відбутися швидше, ніж планувалося спочатку.

Минулого місяця генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників терміново збільшити виробництво боєприпасів, оскільки українці використовують боєприпаси швидше, ніж Захід встигає їх постачати.

Комітет заявив, що дуже важливо, щоб оборонно-промисловий потенціал Великої Британії був "стійким і масштабованим" для того, щоб мати змогу нарощувати виробництво.

"Міністерство оборони розробило стратегію, спрямовану на поліпшення взаємодії з промисловістю і союзниками майже два роки тому, але нам повідомили, що для поповнення (а потім і збільшення до сталого рівня) запасів боєприпасів у Великій Британії знадобиться щонайменше десятиліття", - йдеться в повідомленні.

"Тому ми рекомендуємо міністерству розробити план дій щодо того, як воно має намір розвивати оборонну промисловість і скоротити час, необхідний для поповнення запасів Великої Британії" – заявили депутати.

Голова комітету Тобіас Еллвуд сказав: "Вторгнення Росії в Україну має стати тривожним дзвінком для Заходу. Безпека, захищеність і демократія важко завойовуються і легко втрачаються. Потужні, стійкі збройні сили, що стоять пліч-о-пліч з нашими союзниками за кордоном, є найкращим стримуючим фактором проти агресії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: