Швеція, Норвегія та Ісландія навчатимуть українських саперів у Литві

Вівторок, 7 березня 2023, 19:28

Швеція вирішила долучитись до тренувальної місії з підготовки українських саперів у Литві, у якій також беруть участь Норвегія та Ісландія.

Про це, як пише "Європейська правда", в інтерв’ю газеті Dagens Nyheter розповів шведський міністр оборони Пол Йонсон.

Як пояснив посадовець, місія потрібна для того, щоб шляхом розмінування Україна могла розпочати свій військовий наступ, а цивільне населення – повернутися до своїх домівок і відновити сільське господарство.

"Ідея полягає в тому, щоб підготувати 48 українських інструкторів, які підготують по 100 саперів, що загалом становитиме 4800 українських саперів. Це буде важливим внеском у зміцнення їхнього потенціалу", – каже Йонсон.

Шведські інструктори прибули в Литву зі Шведського центру знешкодження боєприпасів та розмінування. Як пояснив Dagens Nyheter підполковник шведської армії Карл-Аксель Бломдаль, вони братимуть участь у кількаетапній навчальній програмі на 30 днів.

"Ще до війни Україна була однією з найбільш забруднених боєприпасами часів обох світових воєн. Зараз вона заповнена приблизно одним мільйоном снарядів і великими територіями мін", – пояснив він.

Передбачається, що у 2023 році Збройні сили Литви підготують близько 1500 українських військовослужбовців, з яких 1100 – на території Литви. Частина тренувань, запланованих на 2023 рік у Литві, відбуватиметься в межах місії ЄС із військової підтримки України.

Читайте також: Міністр оборони Швеції: інтерв'ю про вступ до НАТО, САУ Archer та літаки Gripen для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: