Єврокомісія запропонує країнам ЄС і далі скорочувати споживання газу на 15% 

Четвер, 9 березня 2023, 13:10

Брюссель запропонує країнам ЄС добровільно продовжити скорочення споживання газу на 15% до наступного року.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", заявила європейська комісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон на засіданні профільного комітету Європарламенту.

За словами Сімсон, сьогодні ЄС має хороші умови для того, щоб закінчити цю зиму без дефіциту та почати наступний сезон із наполовину заповненими газосховищами.

Утім, додала Сімсон, не потрібно мати ілюзій, що цей рік буде легким. 

"Залишається багато невизначеностей. Нам потрібно підтримувати здоровий і розумний баланс попиту та пропозиції. Я збираюся запропонувати державам-членам продовжити добровільне скорочення попиту на 15% до наступного року. Це добре спрацювало, і це найкраща гарантія досягнення належного рівня зберігання до листопада", - зауважила вона.

За словами комісарки, ЄС продовжить розширювати зусилля з диверсифікації по всьому світу та забезпечення надійних поставок до Європи.

Окремо вона закликала всі держави-члени та всі компанії припинити купувати російський СПГ і не підписувати жодних нових контрактів з Росією після закінчення терміну дії існуючих контрактів.

"Зобов’язання не продовжувати чинні контракти з Росією є найкращим способом дати нашим надійним партнерам довгострокову гарантію того, що значний попит залишиться", - зауважила Сімсон.

Нагадаємо, план ЄС щодо скорочення споживання газу в усьому Євросоюзі на 15%, щоб упоратися з газовою кризою через війну Росії, почав діяти торік у серпні.

Згідно з планом, країни ЄС мали докласти всіх зусиль для скорочення споживання газу не менше ніж на 15% у період до березня 2023 року.

У четвер Сімсон також повідомила, що Україна візьме участь у платформі країн Європейського Союзу зі спільної закупівлі газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.