Віцеканцлер Німеччини назвав неминучою відмову країни від ядерної енергетики 

Понеділок, 10 квітня 2023, 19:23

Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек дав зрозуміти, що вважає відмову країни від ядерної енергетики остаточною. 

Про це він розповів в інтерв'ю газетам медіагрупи Funke Mediengruppe, пише "Європейська правда" з посиланням на видання Spiegel.

За словами Габека, в суботу 15 квітня три останні атомні електростанції Німеччини будуть закриті назавжди. Це відбудеться попри відсутність громадського схвалення цього кроку у Німеччині та суперечок серед політиків. Незважаючи на опозицію, Габек вважає, що вихід Німеччини з ядерної енергетики є неминучим. 

Атомні електростанції більше не потрібні країні для забезпечення енергопостачання – навіть для перекриття проблем, пов’язаних з зменшенням поставок російського газу, сказав Габек.

"Ми тримаємо ситуацію під контролем завдяки високим рівням заповнення газових сховищ і нових терміналів зрідженого газу на північному узбережжі Німеччини і, що не менш важливо, завдяки більшій кількості відновлюваних джерел енергії", — підкреслив Габек. 

Останні три електростанції "рано чи пізно будуть демонтовані" після закриття 15 квітня, заявив політик.

Згідно з коаліційною угодою, до 2030 року у Німеччині до 80% необхідної енергії мають виробляти з відновлюваних джерел.

Однак, згідно з нещодавнім опитуванням, більшість німців виступають за те, щоб атомні електростанції продовжували працювати. 32% погодилися з твердженням, що атомні електростанції повинні продовжувати працювати протягом обмеженого часу. 33% сказали, що атомні електростанції повинні працювати безстроково.

Згідно з початковими планами німецького уряду, останні три АЕС збиралися відключити ще наприкінці 2022 року, але через енергетичну кризу, спричинену повномасштабною війною Росії проти України, вирішили продовжити строк експлуатації реакторів до 15 квітня 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: