Моравецький на заяву Макрона: США – гарант безпеки, потрібне стратегічне партнерство

Вівторок, 11 квітня 2023, 16:07

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький застеріг європейських лідерів від спроби просувати у Європі політику "стратегічної автономії" від США і закликав до розвитку стратегічної співпраці Європи з Вашингтоном.

Так польський прем’єр відреагував на слова президента Франції Еммануеля Макрона, пише "Європейська правда" з посиланням на "Укрінформ".

Моравецький зробив свій коментар перед початком візиту до США. 

Заяви Макрона щодо Тайваню здійняли хвилю критики, дипломати кажуть про шкоду для України

"Деякі західні лідери мріють про співпрацю з усіма, включаючи Росію та деякі могутні держави на Далекому Сході. Ми застерігаємо від цього, ми хочемо жити в мирі з усіма, звичайно. Але замість побудови стратегічної автономії від Сполучених Штатів я пропоную стратегічне партнерство із США", – заявив Моравецький.

Він зазначив, що США зараз гарантують безпеку Європі, а особливо у її східній частині. Тому Варшава хоче розвивати стратегічне партнерство з Вашингтоном, чому буде присвячений і цей візит до США.

Моравецький підкреслив, що Польща через неповні два роки головуватиме в ЄС, і саме трансатлантичну співпрацю, союз ЄС та США, Варшава хоче зробити "найважливішим пунктом головування".

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон після візиту до Китаю заявив журналістам, що Європа повинна будувати "стратегічну автономію", не наслідувати в усьому США і не дати себе втягнути у "кризи, які не є нашими".

Заява Макрона здійняла хвилю критики, дипломати заговорили про шкоду для України.

Читайте також на цю тему: Франція бере курс на дружбу з Китаєм: навіщо Макрон почав гру всупереч інтересам США

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: